vrijdag, 1. februari 2013 - 22:25 Update: 08-07-2014 0:44

Van Basten schrijft met Heerenveen eerste overwinning in 2013

(ELF-Voetbal) SC Heerenveen heeft haar eerste overwinning van het kalenderjaar 2013 te pakken. Lange tijd moesten de Friezen het op bezoek bij RKC Waalwijk doen met een mannetje minder door een rode kaart voor Ramon Zomer. Toen ook de thuisploeg met tien man kwam te staan, bleken de bezoekers het sterkst: 0-1.

Bij sc Heerenveen maakte Joey van den Berg zijn basisdebuut. Deze week werd de middenvelder overgenomen van PEC Zwolle om een mogelijk vertrek van Filip Djuricic op te vangen. Laatstgenoemde stond in de nadrukkelijke belangstelling van vooral FC Twente, maar de Tukkers bleken niet over de financiële middelen te beschikken. Daarom stond de Serviër 'gewoon' in de basis bij zijn club. Bij de thuisploeg waren er geen verrassingen te bekennen in de basisopstelling.

In het Mandemakers Stadion begonnen de ploegen wat aftastend. Het spel kwam dan ook slechts langzaam op gang. Na zo'n twintig minuten kreeg Florian Jozefzoon de eerste 'kans'. De vleugelaanvaller gaf voor en zag het leer tot zijn eigen schrik de paal toucheren, helaas voor de buitenspeler was er geen ploeggenoot te bekennen om de bal binnen te tikken. Kort voor de rust raakte ook Heerenveen de paal. Djuricic dook gevaarlijk op voor RKC-goalie Jeroen Zoet, die de inzet met hulp van het aluminium pareerde.

Slechts drie minuten na de theepauze kon Ramon Zomer gaan douchen. De centrumverdediger werd van het veld gestuurd door scheidsrechter Ed Janssen, doordat hij de doorgebroken Robert Braber had neergelegd. In de periode die volgde nam RKC het heft in handen, maar mede dankzij geweldig keeperswerk van Kristoffer Nordfeldt bleef het doel schoon.

Vijf minuten voor tijd werd de doorgebroken Djuricic aan de andere kant van het veld door Zoet getoucheerd in het strafschopgebied. De sluitpost kon vervolgens met rood vertrekken, waarna Djuricic de zelfversierde strafschop feilloos binnenschoot achter reservedoelman Arjan van Dijk: 0-1. Het bleek de beslissing.