vrijdag, 26. april 2013 - 16:51 Update: 03-07-2014 0:58

Verdachten raketaanslag rechtbank krijgen forse celstraffen

Foto van rechtbank Parnassusweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De mannen die in september 2011 een aanslag pleegden op de rechtbank Amsterdam zijn veroordeeld tot celstraffen.

'De hoofdverdachte krijgt vijftien jaar gevangenisstraf voor het afvuren van een antitankgranaat op het gebouw van de rechtbank te Amsterdam en het schieten op een 17-jarige jongen in 2011', meldt de rechtbank vrijdag. De andere verdachte krijgt vijf jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van de aanslag op de rechtbank en zijn aandeel in het geweld tegen de 17-jarige jongen in 2011.

De straffen zijn conform de eis van de officier van justitie. Daarnaast moeten de verdachten samen in totaal ruim negenduizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van de schietpartij op 4 december 2011. 

Rechtbankgebouw Parnassusweg
Op woensdag 21 september 2011 schiet de hoofdverdachte samen met de medeverdachte omstreeks half drie 's nachts op het rechtbankgebouw aan de Parnassusweg. De hoofdverdachte is de schutter en de medeverdachte bestuurt de vluchtscooter. In dat gebouw zijn op dat moment twee beveiligers van de rechtbank aanwezig die op verschillende tijden beveiligingsrondes door het gebouw maken. Daardoor is een levensgevaarlijke situatie ontstaan. De materiele schade aan het gebouw bedraagt 40.169,77 euro. Hoewel verdachten zwijgen over hun motief voor deze aanslag, kan het niet anders dan dat het de bedoeling is geweest te intimideren. Deze daad heeft bovendien veel reacties opgeroepen in de samenleving.

Uitgaansgeweld
Op zondag 4 december 2011 omstreeks vier uur 's nachts krijgen de verdachten tijdens het uitgaan in het centrum van Amsterdam op straat ruzie met een hen onbekende jongen van 17 jaar. De ruzie ontaardt in een vechtpartij waarbij het slachtoffer door de verdachten en een derde persoon flink wordt geschopt en geslagen. Wanneer het slachtoffer weerloos op de grond ligt en de vechtpartij voorbij lijkt te zijn, trekt de hoofdverdachte plotseling een vuurwapen en schiet het slachtoffer in zijn bovenlichaam. Doordat de kroegen op dat moment net sluiten, zijn veel mensen ongewild getuige van dit zeer heftige uitgaansgeweld.

Opsporingsmethoden
Omdat de belangen van de verdachten door de getroffen maatregelen voldoende waren gewaarborgd, oordeelt de rechtbank dat deze opsporingsmethoden toch terecht zijn ingezet. Het vormverzuim heeft daardoor geen gevolgen voor de zaak.