donderdag, 1. augustus 2013 - 9:11 Update: 03-07-2014 0:54

Vereniging Eigen Huis: Stijging woningmarktvertrouwen neemt af

foto van koopwoning huizenmarkt | fbf
Foto: Bon
Nieuwegein

De stijging van het consumentenvertrouwen op de woningmarkt is in de maand juli bijna tot stilstand gekomen.

De Eigen Huis Marktindicator stijgt ten opzichte van juni nog maar met 1 punt naar waarde 69. Toch is dit de zesde stijging op rij. Het sentiment op de woningmarkt is in juli vooral beïnvloed door ongunstige berichten over de economie, de werkgelegenheid en de woningmarkt zelf.

Invloed op het sentiment
Nadat het consumentenvertrouwen op de woningmarkt eind vorig jaar een dieptepunt bereikte (waarde 51), volgde in het eerste kwartaal een lichte stijging (naar waarde 54), gevolgd door een sterke stijging in het tweede kwartaal (naar waarde 68). Ongunstige berichten over de woningmarkt en de economie zetten in juli echter een rem op de stijging van het consumentenvertrouwen. Het Kadaster en het CBS berichtten over een sterke daling in de huizenprijzen en het aantal kooptransacties, over de aanhoudende krimp in de economie en de verdere toename van de werkloosheid. Vooral het sentiment onder potentiële doorstromers op de koopwoningenmarkt wordt door deze berichten negatief beïnvloed. Dit betreft met name oudere huishoudens (ouder dan 45 jaar), paren/gezinnen en eigenaar-bewoners in het algemeen.

Positief
Positief voor potentiële huizenkopers zijn de lage hypotheekrente en de sterk gedaalde huizenprijzen. Woningen zijn daardoor beter betaalbaar. De markt wordt niet langer geplaagd door onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning. Minister Blok van Wonen heeft nadrukkelijk aangegeven dat op dat gebied geen verdere maatregelen te verwachten zijn. Kopers weten nu (voorlopig) waar ze aan toe zijn.