woensdag, 24. april 2013 - 21:23 Update: 03-07-2014 0:59

Verslagenheid onder oldtimerbezitters om verslechtering MRB regeling

foto van oldtimer | fbf
Foto: fbf
foto van oldtimer | fbf
Foto: fbf archief
Den Haag

Tussen de staatssecretaris Weekers van Financiën en de oldtimeralliantie is alsnog een akkoord gesloten over de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers. Dit meldt het ministerie van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe plannen zouden inhouden dat de leeftijdgrens voor belastingvrije benzineauto's verhoogd zal worden naar 40 jaar. Voor auto's die op benzine rijden en ouder zijn dan 26 jaar, komen in aanmerking voor het 'kwarttarief' (met een maximum van 120 euro per jaar).

Voor dieselauto’s en auto’s met een ingebouwde LPG-installatie geldt geen overgangsregeling. Dat betekent dat voor personenauto’s en bestelauto’s rijdend op diesel of met een ingebouwde LPGinstallatie en die jonger zijn dan 40 jaar het volle MRB-tarief verschuldigd is. Indien auto’s met ingebouwde LPG-installatie in originele staat worden hersteld, kan voor deze auto’s de overgangsregeling voor benzineauto’s van toepassing worden.
Motorfietsen en bedrijfswagens komen wel in aanmerking voor het kwarttarief.

Met de nieuwe plannen zou er 28 miljoen euro minder in de schatkist komen dat Weekers had beraamd. Ondanks dit gaat de nieuwe regeling voor oldtimers de regering rond de 125 miljoen euro opleveren. De staatsecretaris zal zijn plannen schriftelijk bij de Tweede Kamer indienen.

Schade enorm

Door de wijziging zullen veel autobedrijven over de kop gaan en personeel op straat komen te staan. Daarnaast is en zal de markt voor oldtimers nog verder in elkaar zakken. Dat houdt in dat liefhebbers die duizenden euro's in hun liefhebberij hebben gestoken, letterlijk hun hobby en geld in rook zien opgaan, dit terwijl ze daarvoor wel jaren lang hebben gespaard en netjes hun btw hebben afdragen aan onderdelen en reparaties.

Veel boosheid
Op diverse autoforums van veel automerken heerst verslagenheid. Ene meneer de Haan reageert: ''Valse hoop voor de minister , de meeste auto's tussen de 25 en 40 jaar verdwijnen van de straat , mijn hobby naar de "kloten" gelukkig heb ik nog een belasting vrije brommer ,(niet verder vertellen hoor , het is een vervuilende tweetakt), ik hoop van harte dat de tweede kamer meer ballen heeft dan de KNAC en de Fehac en dit voorstel naar de prullenmand stuurt''.
 

De alliantie, waaronder het FAHAC, de KNAC, ANWB en Bovag, zeggen in een reactie ''niet blij te zijn met deze regeling, maar zullen zich er niet meer tegen verzetten''.
De brief van VVD-er Weekers zal morgen in de Tweede Kamer worden behandeld.

 

Categorie: