donderdag, 28. november 2013 - 9:56 Update: 03-07-2014 0:48

Vertrouwen in gezondheidszorg stabiel en hoog

Vertrouwen in gezondheidszorg stabiel en hoog
Vertrouwen in gezondheidszorg stabiel en hoog
Amsterdam

Het vertrouwen in specialisten, huisartsen en ziekenhuizen is over de laatste jaren stabiel en hoog. Hoewel het vertrouwen van consumenten in ziekenhuizen iets lager is, doen ook zij het over het algemeen goed. Dit blijkt uit de ‘Barometer Vertrouwen’ van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Vertrouwen in de gezondheidszorg is cruciaal. Als patiënten geen vertrouwen hebben in zorgverleners, zorginstellingen of de gezondheidszorg, dan zullen ze minder snel medische hulp zoeken of de adviezen van een arts opvolgen. Daarom meet het NIVEL regelmatig het vertrouwen in beroepsgroepen zoals artsen, medisch specialisten, verpleegkundigen of fysiotherapeuten, en het vertrouwen in instellingen zoals ziekenhuizen of verpleeghuizen.

De ‘Barometer Vertrouwen in de gezondheidszorg’ geeft weer hoeveel vertrouwen consumenten hebben in deze beroepsgroepen en zorginstellingen. Bezoekers van de ‘barometer’ kunnen hun eigen grafiek samenstellen, door de beroepsgroep, organisatie of instelling waarin ze geïnteresseerd zijn aan te vinken. De gegevens over ‘vertrouwen in de gezondheidszorg’ worden sinds 1997 verzameld.