donderdag, 11. juli 2013 - 12:20 Update: 03-07-2014 0:55

Vervuilende brom- en snorfietsen worden aangepakt

Foto van scooter op fietspad | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Brom- en snorfietsfabrikanten kunnen extra controles verwachten van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil dat de RDW controleert of de fabrikanten brom- en snorfietsen produceren die in de praktijk even schoon zijn als op papier.

Vervuilende begrenzers
TNO-onderzoek in opdracht van het ministerie, wijst namelijk uit dat geteste brom- en snorfietsen meer schadelijke stoffen uitstoten dan beloofd door fabrikanten. Ook gebruiken fabrikanten snelheidsbegrenzers die milieuvervuilend en makkelijk onklaar te maken zijn. Daarom wil de staatssecretaris deze begrenzers in Europa  laten verbieden.

Intensiever toezicht brom- en snorfietsfabrikanten
Vanaf 2017 gaan in Europa nieuwe regels gelden die strengere eisen stellen aan de duurzaamheid en de praktijkprestaties van brom- en snorfietsen en de verantwoordelijkheid van importeurs, fabrikanten en toezichthouders beter vastleggen. 

Mansveld: “Ik wil er in de tussentijd al voor zorgen dat fabrikanten niet in overtreding zijn en  snor- en bromfietsen leveren die ze hebben beloofd. Daarom vraag ik de RDW om fabrikanten vaker te bezoeken en snor- en bromfietsen te testen om te controleren of de uitstoot van het  model op papier niet te veel afwijkt van de praktijk. Als het voertuig niet aan de eisen voldoet kan de typegoedkeuring van het voertuig worden ingetrokken.”