donderdag, 4. juli 2013 - 21:18 Update: 03-07-2014 0:55

Verzekeraars stimuleren voertuigbeveiliging onvoldoende

Verzekeraars stimuleren voertuigbeveiliging onvoldoende
Den Haag

Verzekeraars stimuleren consumenten te weinig om hun voertuigen te voorzien van beveiligingssystemen.

“En dat terwijl de schade door gestolen voertuigen voor verzekeraars een aanzienlijke kostenpost is. Zij kunnen consumenten stimuleren hun auto goed te beveiligen, door bijvoorbeeld een premiekorting te geven wanneer een auto goed beveiligd is,” stelt Paul Huibers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Uit onderzoek in opdracht van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat de schade door gestolen voertuigen voor verzekeraars in 2012 meer dan 100 miljoen euro bedroeg. En dan gaat het alleen nog maar over voertuigen tot en met drie jaar oud. Mocht de stijging doorzetten en verzekeraars in 2013 geen aanvullende maatregelen nemen, dan kan de schade dit jaar oplopen tot 150 miljoen euro. Huibers: “Verschillende verzekeraars hebben de laatste maanden al een premieverhoging aangekondigd. Zij noemen veelal de toenemende schadelast als oorzaak. Onderzoek van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit laat zien dat goedgekeurde beveiligingssystemen de kans op diefstal met bijna 75 procent verminderen. Een premiekorting voor goed beveiligde auto’s zal er wellicht toe leiden dat meer mensen hun auto goed beveiligen, waardoor de schadelast afneemt en verzekeraars de premie kunnen verlagen.”

Auto beveiligen loont

Huibers raadt consumenten aan om hun auto goed te beveiligen, vooral als het gaat om een auto uit de risicocategorie. “Onderzoeken tonen aan dat de kans op diefstal hierdoor afneemt. Je auto goed beveiligen kan dus een hoop (financiële) ellende besparen. Zeker wanneer de verzekeraar een deel van de aankoopkosten vergoedt, zoals Allianz, loont het de moeite om een beveiligingssysteem aan te schaffen,” aldus Huibers.

Verzekeraars belonen veilig rijden door middel van een no-claimkorting. Maar goed beveiligd rondrijden wordt nog niet beloond. “Dit levert verzekeraars en consumenten een win-winsituatie op: de kans dat de auto gestolen wordt neemt af, en ze krijgen een korting. De schadelast voor de verzekeraars neemt hierdoor ook af. Dat zou voor beiden een prima stimulans zijn”, concludeert Huibers.

 

 

 

Provincie:
Tag(s):