vrijdag, 8. november 2013 - 18:48 Update: 03-07-2014 0:49

Vijftal aangehouden voor betrokkenheid bij mislukte liquidatie

Foto van overvaller met bivakmuts | SXC
Foto: SXC
Amsterdam

De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de voorbereiding van een mislukte liquidatie op 9 november 2011. Na een achtervolging crashte die avond een auto op de A9 in de richting Haarlem.

De politie trof in de auto die gestolen bleek wapens, mutsen, helmen, handschoenen, donkere kleding en een zwaailicht aan. Onderzoek door de regiopolitie Kennemerland leidde destijds naar twee mannen die vermoedelijk een aanslag hadden willen plegen of voorbereiden op de vice-president van de motorclub Satudarah Amsterdam. Beide mannen (destijds 24 en 25 jaar) zijn nadien aangehouden en vervolgd wegens voorbereiding van moord en wapenbezit. Zij zijn begin 2013 door de rechtbank vrijgesproken van voorbereiding, wel veroordeeld wegens wapenbezit. Hun strafzaak is op dit moment aanhangig bij het gerechtshof in Amsterdam.

Opdrachtgevers
Het onderzoek naar de vermoedelijke opdrachtgevers tot de voorgenomen aanslag is later voortgezet onder leiding van het Landelijk Parket. Dit onderzoek kreeg vorm binnen het al lopende onderzoek Andes, waarin op 27 mei een aantal verdachten is aangehouden. Deze week zijn de twee hoofdverdachten in het onderzoek Andes (44 en 48 jaar), die zich al in voorlopige hechtenis bevonden, opnieuw aangehouden op verdenking van uitlokking dan wel medeplegen van de voorgenomen maar mislukte aanslag.

Ook zijn drie andere mannen uit Amsterdam aangehouden (35, 36 en 42 jaar), die vermoedelijk betrokken waren bij het leggen en onderhouden van de contacten tussen deze twee mannen en de destijds aangehouden vermoedelijke uitvoerders.

Voorgeleid
De vijf verdachten zijn vandaag aan de rechter-commissaris in Haarlem voorgeleid en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Provincie:
Blik op 112: