dinsdag, 18. juni 2013 - 12:50 Update: 03-07-2014 0:56

Vitens houdt waterverbruik extra scherp in de gaten vanwege hitte

Vitens houdt waterverbruik extra scherp in de gaten vanwege hitte
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Waterbedrijf Vitens houdt in verband met de verwachte zomerhitte rekening met een mogelijke toename van de vraag naar drinkwater voor komende woensdag.

Om dit op te kunnen vangen heeft het waterbedrijf reeds de nodige voorbereidingsmaatregelen genomen. Zo houdt Vitens waar nodig de reservoirs extra goed gevuld, en worden alle voorraadkelders scherp in de gaten gehouden. Door waar nodig een grotere waterreserve aan te houden kan het bedrijf desgewenst bijschakelen als de vraag naar water plotseling toeneemt.

Gewoonlijk vult Vitens een keer per nacht en een keer per dag de reservoirs aan om piekvragen in de ochtend en in de vroege avond op te kunnen vangen. Maar tijdens de verwachte recordtemperatuur van woensdag zal Vitens enkele van de reservoirs vol houden voor het geval Nederland massaal een extra douche neemt, de kinderbadjes vult of de tuin besproeit.

Zekere voor het onzekere

Normaliter kan Vitens goed voorspellen hoe de vraag naar water zich ontwikkelt als er bijvoorbeeld een periode van meerdere weken warmte wordt aangekondigd. Maar een plotselinge dag tropische hitte zoals nu voorspeld komt zo weinig voor dat Vitens het zekere voor het onzekere neemt.

“We hebben eigenlijk weinig ervaring met dit soort piekhitte’s, daarom nemen we deze voorzorgsmaatregelen” zegt Maarten Fleuren, proces coördinator Winning en Zuivering bij Vitens, “Je weet nooit of verzorgingstehuizen bijvoorbeeld hun bewoners een keer extra willen laten douchen om de mensen te laten afkoelen, iets wat van levensbelang kan zijn. Dan moeten we daar klaar voor zijn. We gaan daarom het verbruik extra goed monitoren om op te kunnen schakelen als het nodig is.”

Provincie: