zondag, 10. november 2013 - 16:33 Update: 03-07-2014 0:49

Vitesse koploper na winst in speciaal duel

Foto van logo Vitesse | Archief FBF.nl

(ELF-Voetbal) Vitesse is de nieuwe lijstaanvoerder van de Eredivisie. Thuis werd FC Utrecht in de slotfase met 3-1 verslagen. Mike Havenaar en Davy Pröpper scoorden vlak voor tijd voor de Arnhemmers. Daarvoor hadden Christian Atsu en Steve de Ridder al gescoord vanaf de stip.

In de vierde minuut gingen alle toeschouwers staan in het GelreDome (zie video). De twee eeuwige nummer viers van beide ploegen werden herdacht; Theo Bos en David Di Tomasso. De twee clubs lieten zien dat ze hun overleden verdedigers nooit zullen vergeten. Dit duel moet jaarlijks een herdenking worden voor deze clubiconen. Vitesse kwam na een half uur op voorsprong. Kai Heerings kreeg de bal op zijn hand in het strafschopgebied en scheidsrechter Van Boekel wees naar de stip. Atsu doet vanaf elf meter raak in de linkerbenedenhoek: 1-0. Daarvoor had Renato Ibarra al de lat geraakt voor de betere thuisploeg. FC Utrecht kreeg ook een paar kansen in de eerste helft, maar Vitesse-doelman Piet Velthuizen stond meerdere keren in de weg. Na rust werd het toch 1-1. Hands was opnieuw de oorzaak voor een penalty, deze keer van Kashia. De Ridder schoot de verdiende gelijkmaker raak vanaf de stip. In de slotfase nam Vitesse het initiatief weer over en dat werd beloond. Lucas Piazon raakte eerst de paal, alvorens Havenaar de 2-1 binnenkopte. In de extra tijd was het slotakkoord voor Pröpper. De middenvelder knalde met een ouderwetse streep de 3-1 tegen de touwen. Door de drie punten is Vitesse de nieuwe koploper in de Eredivisie. AZ kan zondag de eerste plaats weer overnemen als het wint op bezoek bij Feyenoord.