zondag, 29. september 2013 - 15:51 Update: 03-07-2014 0:51

Vitesse pakt in slotseconde toch nog winst in Gelderse derby

Foto van logo Vitesse | Archief FBF.nl

(ELF-Voetbal) De Gelderse derby is toch nog een mooi geworden voor Vitesse. Waar NEC net voor tijd onverwacht de 2-2 scoorde, zorgde Lucas Piazón in de Nijmeegse Goffert alsnog voor een driepunter. Een verdiende zege.

De burenruzie leek voor de thuisclub juist de ideale mogelijkheid om na 3 februari dit jaar eindelijk weer eens een thuiszege te boeken. Toen was uitgerekend aartsrivaal Vitesse met 2-1 verslagen. Maar het vuur en de passie van eerdere duels ontbrak vooral bij de thuisclub. Al ontregelde Vitesse haar opponent voornamelijk met technisch goed verzorgd voetbal, waar de spelers van NEC eigenlijk nauwelijks raad mee wisten. Er stonden in totaal maar drie Gelderse spelers bij beide ploegen in totaal op het veld. Navarone Foor bij de thuisclub en doelman Piet Velthuizen en Theo Janssen bij de gasten. Desondanks leek er aanvankelijk sprake van een hete middag. Al na twee seconden werd de toon gezet. Christoph Hemlein werd gevloerd door Lucas Piazón, waardoor de eerste vrije trap een feit was. Maar daarna overheerste meer de spanning dan het goede voetbal of hard spel op het randje. De eerste kans van het duel was in de negende minuut voor Renato Ibarra. De rechterspits van de Arnhemse ploeg ontsnapte handig aan Kevin Conboy, maar schoot de bal wilde over. Volgens arbiter Pol van Boekel via een Nijmeegs been. De daaropvolgende corner werd door Jan-Arie van der Heijden snoeihard op doel gevolleerd. Doelman Kalle Johnsson keerde, waarna de aansluitende hoekschop voor de 0-1 zorgde. Kelvin Leerdam kopte de corner van Piazón binnen. Alweer het vierde doelpunt van het seizoen voor de Arnhemse rechtsback. In de 22e minuut leek Vitesse al de 0-2 aan te tekenen, toen Mike Havenaar goed doorkwam op links. Zijn inzet ging echter rakelings voorlangs. Vier minuten later kreeg Navarone Foor de bal aan de andere kant aangespeeld door Christoph Hemlein. Maar ook diens inzet ging naast. De gelijkmaker viel uiteindelijk in de 33e minuut. Na een handsbal van Van der Heijden krulde Jakob Jantscher de bal vanaf 20 meter op de binnenkant van de paal. De vrije trap die daarna ontstond leverde een ouderwetse scrimmagesituatie op, waarbij Hemlein het laatste tikje gaf: 1-1. Het leek het sein voor NEC om door te drukken, maar Vitesse bleef beter. Vier minuten voor het rustsignaal ging Pavel Cmovs in de fout door een duwtje te geven aan Mike Havenaar. Cmovs kreeg geel en vanaf elf meter schoot Theo Janssen gedecideerd de 1-2 in de touwen. Ook na rust veranderde het spelbeeld niet. Vijf minuten na rust ging een prachtige volley van Davy Pröpper met effect rakelings over. Direct bracht trainer Anton Janssen bij de thuisclub toch Michael Higdon, die vanwege een geïrriteerde achillespees een week aan de kant stond. Ryan Koolwijk verliet het veld. Dat zorgde in de 58e minuut indirect voor gevaar. Maar Foor raakte in een scrimmage van dichtbij slechts de paal. Vitesse liet op haar beurt in de 61e minuut de kans op de 1-3 liggen, toen Havenaar met het hoofd een mislukt schot van Valeri Qazaishvili verlengde. Diens inzet ging echter rakelings naast. Weer vijf minuten later zwijnde NEC. Havenaar scoorde, maar arbiter Van Boekel floot voor een eerdere overtreding van Kevin Conboy. De Deen kreeg daarvoor geel. Ook in de daaropvolgende fase had Vitesse de betere kansen. Maar NEC gaf niet op. In de 86e minuut viel alsnog de 2-2. Higdon kreeg de bal op een presenteerblaadje na geklungel achterin bij Vitesse. In zijn vreugde trok de Engelse pinchhitter zijn shirt uit. In de twee minuten extra tijd gebeurde er echter nog van alles. Eerst troffen de ingevallen Gaël Kakuta en Davy Pröpper binnen tien seconden beiden de lat. Toen er nog een halve minuut in de extra tijd te spelen, zorgde Lucas Piazón met een geplaatste schuiver alsnog voor de 2-3. Een zege waar feitelijk niets tegen in te brengen was. Vitesse klimt daardoor naar een gedeelde tweede plaats achter koploper PSV. NEC blijft rode lantaarndrager met slechts vier punten.