donderdag, 21. november 2013 - 12:42 Update: 03-07-2014 0:48

VN wil dat Zwarte Piet-discussie door kabinet moet worden geleid

Foto van Sinterklaas
Foto: archief

In een verklaring van de VN-Werkgroep van Deskundigen op het gebied van Mensen van Afrikaanse Afkomst (Working Group of Experts on People of African Descent) staat dat de VN wil dat het kabinet de leiding neemt in de discussie over Zwarte Piet.

Voor- en tegenstanders moeten de kans krijgen hun standpunt uit te dragen. Het debat zou zonder bedreiging van en met respect voor de tegenstanders van Zwarte Piet gevoerd moeten worden.

De Jamaicaanse hoogleraar en mensenrechtendeskundige Verene Sheperd is de voorzitter van deze werkgroep. Na een tv-interview met Sheperd dat het TV-programma EenVandaag maakte, ontstond er een felle Zwarte PIet-discussie. Sheperd bestemplede Zwarte Piet (Black Pete) namelijk als racistisch en vroeg Nederland de Sinterklaastraditie af te schaffen.. Sindsdien is het aantal klachten van mensen van Afrikaanse afkomst over racisme en bespotting alleen maar toegenomen. En de werkgroepleden zijn zelf ook beledigd en bedreigd. Dit schrijft de NOS donderdag.

De werkgroep begrijpt wel dat de traditie van Zwarte Piet op meerder manieren verklaard kan worden, maar ze vindt dat er ook rekening gehouden moet worden met mensen die zich beledigd voelen. Ze is bezorgd over  "de hevige intolerantie van hen die niet begrijpen dat er iets mis kan zijn met de manier waarop Zwarte Piet wordt voorgesteld".

De werkgroep zegt dat er voorstellen zijn gedaan om die beledigende elementen uit de traditie te halen, maar zodanig dat de traditie toch kan voortbestaan. Sheperd schrijft dat het uiteindelijk het Nederlandse is  dat bepaalt hoe dit het beste kan.

 

Categorie:
Tag(s):