vrijdag, 9. augustus 2013 - 15:59 Update: 03-07-2014 0:53

Vrouw (36) overleden door koolmonoxidevergiftiging

Vrouw (36) overleden door koolmonoxidevergiftiging
Foto: Archief FBF.nl
Vrouw (36) overleden door koolmonoxidevergiftiging
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Een zesendertigjarige vrouw is vrijdagmiddag om het leven gekomen ten gevolge van koolmonoxidevergiftiging.

Een man is met vergiftigingsverschijnselen overgebracht naar een ziekenhuis. De brandweer werd rond 12.10 uur gealarmeerd, nadat de vrouw buiten bewustzijn werd aangetroffen in de badkamer van haar woning in de Ten Katestraat. Bij aankomst sloeg de meetapparatuur van de brandweer direct uit. Er is direct gestart met het reanimeren van de vrouw en het ventileren van de woning. De reanimatie mocht helaas niet baten. De man die haar in de woning aantrof is overgebracht naar een ziekenhuis.

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige ontbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Koolmonoxide ruikt of proeft niet en wordt 250 keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. Hierdoor krijgen vitale organen (hart, lever en hersenen) te weinig zuurstof.

Regelmatig onderhoud is cruciaal om het risico op koolmonoxide zo klein mogelijk te houden. De geiser, gaskachel en CV-installatie moeten ieder jaar door een erkend installateur worden gecontroleerd en schoongemaakt.
Er zijn koolmonoxidemelders op de markt die alarm slaan bij een hoge concentratie koolmonoxide. Gezien de gevaarlijke eigenschappen (kleur-, geur- en smaakloos) kan een melder een toegevoegde waarde hebben bij het herkennen van koolmonoxide.