dinsdag, 4. juni 2013 - 9:15 Update: 03-07-2014 0:57

Vrouwen krijgen in Nederland een veel lager pensioen

Foto van bejaard stel | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In een rapport dat maandag door de Europese Commissie is gepubliceerd staat dat het pensioen van vrouwen in Nederland gemiddeld 40 procent lager ligt dan dat van mannen.

Het pensioengat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde in Europa. In de Europese Unie valt het pensioen van vrouwen gemiddeld 39 procent lager uit. Het gat is het grootst in Luxemburg met een verschil in pensioeninkomen van 47 procent. Duitsland (44 procent) en het VK (43 procent) komen op de tweede en derde plaats. Het verschil is in Estland het kleinst: vier procent.

Het verschil in pensioen is groter dan het verschil in inkomen. Volgens de Europese Commissie zijn er drie oorzaken voor het verschil in pensioen. Ten eerste hebben vrouwen minder vaak een baan dan mannen, ten tweede werken ze minder uren en/of jaren en ze verdienen gemiddeld minder. Volgens de commissie worden vrouwen ook 'gestraft' voor het feit dat ze kinderen hebben. In Nederland krijgt een gepensioneerde moeder van een of twee kinderen gemiddeld 32 procent minder, met drie kinderen 30 procent minder.

In een opzicht wijkt Nederland volstrekt af van een reeks Europese landen. Als het gaat om vrouwen zonder kinderen dan hebben vrouwen in Nederland gemiddeld 6 procent méér pensioen dan mannelijke 65-plussers.

Categorie:
Tag(s):