vrijdag, 1. februari 2013 - 2:03

Watersnoodramp in geheugen gegrift

Vandaag, 1 februari 2013, is het precies 60 jaar na de Watersnoodramp. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren. In veel Zeeuwse, maar ook anderen gemeenten wordt vandaag stilgestaan bij de ramp van toen.

De watersnood van 1953 of Sint-Ignatiusvloed voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Springtij en een noordwesterstorm stuwden het water in de trechtervormige Noordzee op tot recordhoogte.

In Nederland overstroomde een groot deel van de provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en delen van West-Brabant. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren; 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. De ramp werd de directe aanleiding tot de Deltawerken.

Voor veel overlevenden in de getroffen gebieden vormen de herinnering aan de ramp en de datum van 1 februari een levenslang trauma.
Na de vreselijke ramp kwam in de Nederlandse politiek de discussie over de dijkbeveiliging op gang.

De Deltacommissie werd ingesteld en het Deltaplan werd geboren, dat onder meer de afsluiting van enkele zeearmen behelsde. De wederopbouw en de totstandkoming van de Deltawerken brachten veel werkgelegenheid naar Zeeland.
Provincie:
Tag(s):