maandag, 9. december 2013 - 10:43 Update: 03-07-2014 0:47

Webwinkels stoppen verkoop grondstof GBL

Foto van lab-opstelling | Sxc
Foto: SXC
Foto van lab-opstelling | Sxc
Foto: SXC
Den Haag

Handelaren die via internet de drugsgrondstof GBL aanbieden, zijn daarmee gestopt na een indringende waarschuwing van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.

Vrijwel alle grote online aanbieders van GBL hebben hun handel inmiddels gestaakt. Eén website blijft ondanks de waarschuwing GBL verkopen. Naar deze webwinkel wordt strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

GBL (gamma-butyrolacton) is de belangrijkste grondstof voor de populaire drug GHB. Deze drug is vorig jaar op lijst I van de Opiumwet geplaatst en daarmee formeel tot harddrug bestempeld. Hierdoor is het ook mogelijk geworden handel in de grondstof GBL aan te pakken. Handelaren in deze grondstof lopen het risico zich schuldig te maken aan strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal 6 jaar.

Het OM en de politie hebben begin september 22 webwinkels die handelden in GBL, gewezen op het risico van strafrechtelijke vervolging. Sindsdien zijn 21 van de websites gestopt met de handel in GBL.

Uit informatie van het OM en de politie blijkt dat de prijs van een liter GHB de afgelopen maanden met tientallen procenten is gestegen. De prijsstijging wordt toegeschreven aan beperktere beschikbaarheid van de grondstof GBL.

Strafzaak

Een GBL-handelaar uit Roden staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Assen. De 36-jarige man is in september 2012 aangehouden vanwege de handel in GBL. Bij zijn aanhouding legde de politie beslag op 42.000 liter van de vloeibare drugsgrondstof. In januari dit jaar is de verdachte opnieuw aangehouden, omdat hij zijn handel gewoon voortzette. Daarbij werd nog eens 5200 liter GBL in beslag genomen. Deze handelaar zit nog altijd in voorlopige hechtenis. Hij wordt verdacht van strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs, valsheid in geschrift en witwassen.

Provincie: