woensdag, 24. juli 2013 - 16:43 Update: 03-07-2014 0:54

Weinig consumenten weten hoe hoog rente is bij rood staan

Foto van vrouw die geld pint | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van vrouw die geld pint | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Maar weinig consumenten weten hoe hoog de rente is die men betaald wanner men ‘rood staat’. Dit blijkt woensdag uit onderzoek onder 511 consumenten in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

‘Geen krediet’
Veel consumenten onderschatten de hoogte van de rente die ze over hun roodstand betalen. Rentetarieven tussen de 12% en 15% zijn gebruikelijk in de markt. Slechts een op de tien Nederlanders noemt dit als rentepercentage voor roodstand. Ook ziet de helft rood staan niet als een vorm van krediet.

Hoogte rente
Bijna de helft van de Nederlanders staat wel eens rood. De wettelijk maximale toegestane rente op jaarbasis is 15% en de rente op roodstand bedraagt doorgaans tussen de 12% en 15%.

Een op de tien consumenten die wel eens rood staan, noemt dit als gemiddelde rente bij roodstand. Ruim een derde van de ondervraagden denkt dat de rente op rood staan lager is dan 6% en één op de acht denkt zelfs dat de rente lager is dan 3%.

In 2009 gaf meer dan de helft van de Nederlanders zelf aan niet te weten wat het rentepercentage bij roodstand was, bleek uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. In 2013 denkt het merendeel van de consumenten wel te weten wat het rentepercentage is, maar geven zij dus vaak een (veel) te lage inschatting.

 
Provincie:
Tag(s):