maandag, 23. december 2013 - 9:23 Update: 03-07-2014 0:46

Werkgevers pleiten niet langer voor absolute nullijn

Foto van 20 euro biljetten | Sxc
Foto: SXC

In een vertrouwelijk advies van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) staat dat werkgevers niet langer pleiten voor de nullijn.

Ze wijzen de algehele looneis van drie procent van de FNV wel van de hand, maar staan wel open voor maatwerk bij loonsverhoging. Dat houdt in dat in bedrijven waar het goed gaat, er meer ruimte is voor een structurele loonstijging dan in bedrijven waar het slecht gaat. Dit schrijft de AWVN aan de cao-onderhandelaars, zo meldt de Volkskrant maandag. Volgens de AWVN zijn werkgervers zelf ook gebaat bij een grotere koopkracht onder werknemers, zo staat in de AWVN-nota.Dit geldt vooral voor bedrijven in de export en de industrie, die nu al goed presteren.

De AWVN adviseert honderden grote en kleinere bedrijven bij het overleg met de bonden. De organisatie lijkt met haar advies afstand te nemen van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes die vorige maand liet weten tegen een collectieve 'generieke' loonsverhoging te zijn omdat die de exportpositie van Nederland zouden bedreigen.

Om de reële lonen ook te laten stijgen in bedrijfstakken waar het niet zo goed gaat, pleiten de wergevers voor 'creatieve oplossingen'. Als winkels hun openingstijden verruimen kunnen verkopers bijvoorbeeld meer uren in de week werken en zo wat extra verdienen. Ook kunnen ouderendagen, atv-dagen of bovenwettelijke vakantiedagen worden ingeruild voor meer salaris.

Categorie: