dinsdag, 18. juni 2013 - 9:58 Update: 03-07-2014 0:56

Werknemers houden vast aan bonus tijdens crisis

Werknemers houden vast aan bonus tijdens crisis
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Werknemers blijven rekenen op een bonus, ook als het bedrijf financieel gezien in zwaar weer verkeert. Slechts 36% wil afzien van de eindejaarsuitkering om het bedrijf te redden.

Dat blijkt uit een onderzoek van DAS onder werkgevers en werknemers in het midden- en kleinbedrijf. Werkgevers daarentegen zijn bereid om eigen vermogen (41%) in de zaak te steken om ontslagen te voorkomen.

Van de ondervraagde werknemers is 36 procent bereid om af te zien van een bonus of eindejaarsuitkering om het bedrijf financieel gezond te houden. Zij bezuinigen liever op secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld door hun leaseauto in te leveren (44%) of het opleidingsbudget te schrappen (40%). Eigenaren en directeuren leveren zelf liever hun eigen loon (41%) of vermogen (41%) in om ontslagen te voorkomen, dan dat zij besparen op hun leaseauto of pensioenregeling. Werknemers zien juist liever dat hun baas bespaart op de leaseauto (38%) en vinden óók dat hun baas loon zal moeten inleveren (28%). Slechts 5% van de personeelsleden vindt dat er bezuinigd moet worden op bonussen en het aantal managers in een bedrijf.

“In tijden van economische luwte wordt het verschil tussen ondernemers en loonwerkers alleen maar duidelijker,” verklaart Karin Korstanje, Chief Legal Business van DAS, het verschil in opvatting. “Dat is niet erg, maar beiden moeten wel realistisch blijven. Als de vraag uitblijft, zet het inleveren van een tankpas geen zoden aan de dijk. En het opeten van je appeltje voor de dorst ook niet. Het gaat om ingrijpendere maatregelen en dan is kennis van juridische zaken en hoe verantwoord te reorganiseren enorm belangrijk.”

Omzetdaling
Het afgelopen jaar daalde de omzet bij vier op de tien bedrijven en zag een kwart de omzet stijgen. Ondernemingen kleiner dan tien medewerkers hadden vaker te maken met een omzetdaling( 39%) Van alle ondervraagde ondernemingen tonen de branches productie en distributie een significant sterkere daling dan de dienstverlening, respectievelijk met 43 en 47 procent.

Een vijfde (20%) van de bedrijven verwacht ook in 2013 een daling in de omzet en gaat daarom vooral bezuinigen op reclame-uitgaven, investeringen en personeel, zowel op het aantal FTE’s als door aanpassing van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Loon bevriezen en afschaffen leaseauto en tankpas zijn hierin de meest voorkomende maatregelen. 39 procent geeft aan ook in het aantal verlof/adv-dagen te willen snijden.

Telefonische benadering
Voor de Bedrijven Barometer zijn 500 ondernemers telefonisch benaderd. Daarbij is een onderverdeling gemaakt naar bedrijfsomvang en branche. Zo vroegen we ondernemers uit de productie/dienstverlening, handel/distributie en dienstverlening naar hun mening. We spraken in de meeste gevallen met de eigenaar of directeur van bedrijven van 5-9, 10-49 en 50-200 medewerkers. Voorts heeft er een online onderzoek onder 532 werknemers plaatsgevonden.

 

Categorie:
Tag(s):