dinsdag, 28. mei 2013 - 11:58 Update: 03-07-2014 0:57

WHO maakt zich grote zorgen om dodelijk virus. Fransman dood.

foto van sars-virus | archief bon
Foto: fbf
Brussel

WHO-directeur Margaret Chan heeft haar zorgen uitgesproken over het nieuwe SARS-virus.

De variant die momenteel rondwaart, is volgens WHO-directeur Margaret Chan 'een gevaar voor de hele wereld'. Dat zei ze dinsdag in haar toespraak. In acht landen heeft de WHO 44 besmettingen geteld. In deze landen zijn inmiddels 22 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het virus zorgt onder meer voor levensgevaarlijke ontstekingen aan de luchtwegen.

Het virus lijkt veel weg te hebben van de SARS-variant die tien jaar geleden opdook in Azië waarbij velen geïnfecteerde stierven aan een longontsteking. De WHO roept dan ook dringend op tot een betere samenwerking met alle landen om het dodelijke virus adequaat aan te pakken. Daarbij draait het vooral om snelle informatie.

In een ziekenhuis in het France Lille is een man overleden die was besmet met een gevaarlijke variant van het coronavirus. Hij is de eerste dode in Frankrijk. De 65-jarige man werd een paar weken geleden ziek na een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten. 

Wanneer het daadwerkelijk tot een echte wereldwijde uitbraak komt, zal de helft van de patiënten die het virus oploopt het niet overleven.