woensdag, 17. april 2013 - 12:01 Update: 03-07-2014 0:59

Wilders: heeft Rutte misschien paddos of spacecake gegeten?

Wilders: heeft Rutte misschien paddos of spacecake gegeten?
Foto: RVD
Den Haag

Tijdens het Kamerdebat over de uitkomst van het overleg tussen werkgevers, werknemers en het kabinet is er vanuit de oppositie veel kritiek gekomen op het sociaal akkoord, zo melden verschillende media woensdag.

'Jojo-beleid'

De overeenkomst tussen werkgevers, werknemers en kabinet moet zorgen voor meer rust op de arbeidsmarkt en de Nederlander weer vertrouwen geven. Maar de oppositiepartijen hebben er niet veel vertrouwen in en vinden het ook nog te vroeg om conclusies te trekken. D'66-leider Pechtold sprak van een 'jojo-beleid'. Pechtold verwees naar de uitspraak van FNV-voorzitter Ton Heerts die gezegd heeft dat de extra bezuinigingen van de baan zijn, maar volgens VVD-fractieleider Zijlstra is dat niet het geval. Pechtold vindt dat er nog veel onduidelijkheden zijn.

Wilders

PVV-leider Wilders heeft zijn mening al wel gevormd. Hij vroeg zich woensdag af of premier Rutte misschien paddo’s of spacecake had gegeten toen hij mensen opriep om de economie te stimuleren. Rutte deed die oproep nadat het sociaal akkoord was gesloten. De premier houdt het volk 'straal voor de gek', aldus Wilders. 'Hij staat te roepen: koop dat huis, koop die auto. Maar waarmee dan? Het kabinet pakt mensen het geld af.’ Volgens Wilders is het vertrouwen weg.  Wilders: 'Het volk van Nederland beseft wat premier Rutte niet beseft: niemand gelooft hem nog.’

Kritiek SP

Volgens SP-leider Roemer kan je het vertrouwen in de economie niet herstellen door op te roepen dat mensen auto's moeten kopen en uit moeten gaan. Roemer noemde dat 'een regelrechte aanfluiting'. Roemer: 'Nieuw vertrouwen bereik je niet met woorden, maar met daden'. De kans is levensgroot dat er volgend jaar toch bezuinigd gaat worden omdat het kabinet aan een begrotingstekort van maximaal 3 procent wil werken. 'Dat doet het vertrouwen dat de premier zegt te willen volledig teniet', zei Roemer. De SP is overigens wel tevreden over onderdelen van het sociaal akkoord, zoals het aanpakken van de uitwassen in het flexwerk.

Maar ook bij de VVD is er zorg over het beleid van Mark Rutte die interne kritiek niet serieus zou nemen, zo schrijft het AD. 'Hij luistert naar niemand meer. Alleen maar naar zijn topambtenaren op het ministerie van Algemene Zaken. Maar dat zijn allemaal D66'ers', zei een van de liberalen.

Provincie:
Tag(s):