zaterdag, 29. juni 2013 - 13:56 Update: 03-07-2014 0:55

Willem-Alexander voor het eerst als koning bij Nationale Veteranendag

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Burgemeester Jozias van Aartsen heette zaterdagochtend koning Willem-Alexander welkom bij de negende Veteranendag in Den Haag .

Koning Willem-Alexander arriveerde bij de Ridderzaal om het officiële gedeelte van de Nederlandse Veteranen bij te wonen. Voor het eerst zal koning Willem-Alexander als koning het nationaal difilé op het Malieveld bijwonen. Dit melden verschillende media zaterdag.

Minister-president Mark Rutte hield zaterdagochtend een toespraak waarbij hij zich ook speciaal tot de nieuwe vorst richtte: 'Uw grootvader, prins Bernhard, was, is en blijft de veteraan der veteranen. En met uw aanwezigheid hier in de Ridderzaal geeft u de duidelijke boodschap af dat u als koning de traditie van verbondenheid met onze veteranen wilt voortzetten. (..) Zeer veel dank daarvoor.' Verder prees Rutte de Nederlandse militairen die volgens hem tot de 'best opgeleide en meest professionele' militairen ter wereld' behoren  Nederlandse troepen zijn volgens hem zelfstandig, hebben een goede instelling 'gericht op samenwerking en resultaat' en kunnen werken 'onder hoge druk, in stressvolle omstandigheden en in een onbekende, vaak vijandige omgeving'.

Na de toespraak in de Ridderzaal kregen zeventig militairen op het Binnenhof de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt door onder anderen premier Rutte en minister Hennis-Plasschaert van Defensie, 32 militairen van alle krijgsmachtonderdelen kregen het zogenoemde veteranen draaginsigne. Vervolgens zou koning Willem-Alexander het defilé afnemen. Hierbij draagt  hij dan zijn ceremoniële uniform  waarop de militaire onderscheidingstekens zijn vervangen door het koninklijk distinctief, een embleem met symbolen van de koninklijke macht en waardigheid. Het distinctief bestaat uit het rijkszwaard, de rijksappel en de scepter.

Ook dit jaar worden bij het defilé nieuwe detachementen gepresenteerd. Vandaag liep er onder andere een detachement mee met honden, dat bij militaire operaties wordt ingezet om explosieven te vinden. Ook is er een detachement met medisch personeel dat vanuit Nederlandse ziekenhuizen is ingezet bij verschillende missies. Voorafgaand aan het defilé was er een fly-past met 23 moderne en historische militaire toestellen.

Veteranendag is een eerbetoon aan de ruim 130.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Afghanistan - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede.

Provincie:
Tag(s):