maandag, 10. juni 2013 - 11:26 Update: 03-07-2014 0:56

Willem-Alexander neemt voor het eerst als koning nationaal defilé af

Foto van koning Willem-Alexander | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Op zaterdag 29 juni viert Nederland de negende editie van Nederlandse Veteranendag. De feestelijke dag in Den Haag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. De Haagse binnenstad is het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma. De dag is een publieksmanifestatie gericht op veteranen, hun familie en vrienden en algemeen publiek. Iedereen is welkom. Het programma bestaat uit een ceremonie in de Ridderzaal, een medaille-uitreiking op het Binnenhof, het nationaal defilé en feestelijkheden op het Malieveld. Bijzonder aan de negende editie van Veteranendag is dat koning Willem-Alexander voor het eerst als koning het nationaal defilé afneemt.

 

"Ik vind het belangrijk om kinderen over veteranen te vertellen"

Veteraan Rob van der Pol (70) uit Dronten reist op Veteranendag met twaalf leerlingen uit groep acht van de basisschool "De Zevensprong' naar het Binnenhof in Den Haag. "Ik vind het belangrijk om kinderen over veteranen te vertellen. Ik vertel over mijn eigen missies in voormalig Joegoslavië en ik vertel ze wat een veteraan is, hoe je die kan herkennen en wat een uitzending precies betekent. Kinderen vinden het heel interessant. Er ontstaan vaak discussies over onderwerpen die ook dichtbij hen liggen, zoals pesten op school. Dat is tenslotte een soort minioorlog". De leerlingen helpen op 29 juni mee tijdens de medaille uitreiking aan uitgezonden militairen op het Binnenhof. Volgens Rob vinden de kinderen het heel spannend en ze hopen allemaal koning Willem-Alexander van dichtbij te kunnen zien.

 

Veteranenactiviteiten in juni

In de maand juni vinden in Nederland verschillende activiteiten plaats in het kader van Veteranendag. Door heel het land worden regionale activiteiten georganiseerd. Bovendien is Veteranendag online actief met de website, Facebook en Twitter . Het doel van de activiteiten is om veteranen en verhalen van veteranen bij meer Nederlanders onder de aandacht te brengen. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.veteranendag.nl

 

Thema 2013: ‘Veteranen dichtbij’

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Veteranen dichtbij’ om te laten zien dat veteranen zich overal in de Nederlandse samenleving bevinden. Soms is dat dichterbij dan men denkt, omdat men niet weet dat hun buurvrouw, hun collega of iemand uit hun vriendenkring op missie is geweest. Extra aandacht gaat dit jaar uit de omgeving waar veteranen actief zijn; werkgevers, lokale projecten en regionale initiatieven. Met de uitverkiezing van het Beste Veteraneninitiatief (winnaar Zwolle) bieden we één van de vele regionale veteraneninitiatieven een landelijk platform.

 

Programma Veteranendag 29 juni

Het programma van Veteranendag bestaat uit een ceremonie in de Ridderzaal, een medaille-uitreiking op het Binnenhof, het nationaal defilé en feestelijkheden op het Malieveld. De dag start om 9.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Enkele programmaonderdelen die extra vermelding waard zijn:

- Aanwezigheid koning Willem-Alexander: Bijzonder aan de negende editie van Veteranendag is dat koning Willem-Alexander voor het eerst als koning het nationaal defilé afneemt. Bovendien blijft het defilé elk jaar vernieuwen. In 2013 loopt een detachement mee met honden, ingezet om explosieven te vinden. Verder ook een detachement van het Korps Mariniers met pakpaarden die gebruikt worden in bergachtig terrein. Daarnaast is een nieuw bedrijfsdetachement aanwezig van beveiligingsfirma G4S met veteranen (ex-militairen) die nu in de beveiliging werkzaam zijn. En een detachement veteranen bestaande uit medisch personeel dat vanuit relatieziekenhuizen was ingezet bij verschillende missies.

 

- 20-jaar Cambodja: Twintig jaar geleden werd de missie in Cambodja beëindigd. Zo’n 2600 militairen, voor het grootste deel van het Korps Mariniers, waren daar ingezet tussen februari 1992 en november 1993. Om deze uitzending te belichten is een speciale Cambo-static gemaakt. En een Aloutte III helikopter van de luchtmacht, natuurlijk in VN-wit, met de letters UN erop. Deze twee materieelstukken vormen tegelijk het decor van het Cambo-meeting point.

 

- Veteranenmotorrit: 250 motorrijdende veteranen komen zaterdag 29 juni naar het Malieveld toe. Ze zijn afkomstig uit heel Nederland. Vanaf vrijdag rijden ze naar Den Haag en onderweg stoppen ze bij monumenten en bezoeken ze een veteraneninloophuis. Ze rijden als veteraan, niet vanuit een specifiek motorclub en een kleine delegatie mag meerijden in het defilé.

 

Achtergrond Nederlandse Veteranendag

Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. Nederland telt ruim 125.500 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Bosnië. Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen in de Nederlandse samenleving. Veteranendag geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn.

 

Voor meer informatie over verhalen van veteranen, Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag

Provincie: