maandag, 18. november 2013 - 9:07 Update: 03-07-2014 0:48

Woninginbreker (35) chanteert bewoners

foto van usb inbraak | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Met de aanhouding van een 35-jarige Hagenaar verwachten het Openbaar Ministerie en de politie in Den Haag een woninginbraak te hebben opgelost die leidde tot bedreiging en chantage van de gedupeerde Hagenaar. Daarnaast hield de politie vrijdag 15 november nog twee (20-25 jaar) verdachten aan aanvankelijk een rol leken te hebben gehad in deze zaak.

Vorige week donderdag deed een Hagenaar aangifte van een woninginbraak. Hij verklaarde tevens dat hij na de inbraak werd gechanteerd. Bij de inbraak werden onder andere twee computers, een usb stick en andere persoonlijke eigendommen buitgemaakt. Op een van de gegevensdragers stond informatie waarmee de inbrekers dachten het slachtoffer te kunnen chanteren. De gedupeerde Hagenaar werd enkele dagen na de inbraak benaderd dat hij deze usb stick kon terugkopen voor 3.000 euro Indien de man niet zo betalen, zo dreigde de verdachte, zouden de beelden openbaar gemaakt worden. 

In nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie werd besloten tot een moment van overdracht waarbij de politie de 'overdracht' met meerdere politiedisciplines regisseerde en op de achtergrond paraat stond om direct na de overdacht te kunnen ingrijpen en tot aanhoudingen van de verdachte(n) over te kunnen gaan.

Vrijdag 15 november in de middag verscheen de 35-jarige verdachte op de afgesproken plek in Den Haag. Nog voor de daadwerkelijke overdracht besloot de politie tot ingrijpen omdat het vermoeden rees dat de man niet voornemens was om daadwerkelijk de usb-stick over te dragen. Vrijwel direct hierop hield de politie een tweede verdachte aan die vermoedelijk ook bij de zaak betrokken was. Een derde verdachte die probeerde om deze aanhouding te verhinderen werd wegens belemmering aangehouden.

Doorzoeking woning

Later op de dag besloot de politie op basis van de verkregen informatie onder leiding van de rechter-commissaris tot een doorzoeking van een woning aan de Dedemsvaartweg. Daar werden nagenoeg alle bij de inbraak weggenomen goederen teruggevonden. De 35-jarige verdachte wordt maandag 18 november voorgeleid aan de rechter-commissaris. De andere twee verdachten zijn weer in vrijheid gesteld. Zij worden niet meer verdacht van deze woninginbraak en of bedreiging. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De aangehouden verdachte maakt deel uit van een crimineel jeugdnetwerk uit de omgeving van de Beresteinlaan.

Provincie:
Blik op 112: