dinsdag, 17. december 2013 - 8:21 Update: 03-07-2014 0:46

Woord van het Jaar 2013 is Selfie

Foto van smartphone | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Woordenboekuitgever Van Dale heeft het Woord van het Jaar 2013 bekendgemaakt.

Het is 'Selfie' geworden. Dat is een foto van jezelf, vaak gemaakt met een smartphone of een digitale camera, zo melden verschillende media dinsdag. Nederlanders konden stemmen op tien woorden te weten: koningslied, kopschopper, kweekburger, selfie, sletvrees, socialbesitas, voedselsjoemel, boekface, comakijken en knikkebolziekte. Tussen 26 november en 16 december brachten 22.000 mensen hun stem uit op de website van Van Dale. 'Selfie' werd door 32 procent van de stemmers gekozen. Tweede werd 'socialbesitas' en derde 'sletvrees'. Hoofdredacteur Ton de Boon van Van Dale: 'Een mooie winnaar. Het is een woord voor een verschijnsel waar we nog geen woord voor hadden en het klinkt ook best goed.'

Het woord 'Selfie' werd in Australië bedacht en werd in 2002 daar voor het eerst gebruikt op een online-forum. Daarna verspreidde het zich langzaam over het Angelsaksische taalgebied en nu dus ook in Nederland. 'Selfie' wordt gezien als een leenwoord,  maar de woordwatcher van Van Dale heeft ook al een Nederlands alternatief gehoord, namelijk het 'zelfje', zo meldt Van Dale.

Vorig jaar won het begrip 'Project X-feest'. Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd. De naam is ontleend aan een film met de titel Project X. Woorden die in eerdere jaren wonnen zijn tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Het genootschap Onze Taal koos dit jaar ook het Woord van het Jaar. Voor 2013 was dat participatiesamenleving. Aan de Van Dale-verkiezing kan iedereen deelnemen. Bij de Onze Taal-verkiezing mag een beperkt aantal mensen, die worden aangewezen door het genootschap, stemmen.

Categorie:
Tag(s):