zondag, 15. december 2013 - 17:28 Update: 03-07-2014 0:46

Woordenschat Nederlanders groter dan van Belgen

Foto van boek bladeren | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De woordenschat van Nederlanders is groter dan die van de Belgen.

Ruim 400.000 Nederlanders en Belgen deden 600.000 keer mee aan het Groot Nationaal Onderzoek naar taal onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Gent. Een unieke momentopname van de Nederlandse taal.

"Voor ons was het ook een grote verassing, zoveel deelnemers", stelt prof. Marc Brysbaert, taalpsycholoog aan de Universiteit Gent. Samen met onderzoeker Emmanuel Keuleers stelde hij een lijst van 52.000 woorden en 21.000 nepwoorden samen. Deelnemers moesten online beoordelen of een woord wel of niet bestond.  

Voor het onderzoek werd voor het eerst op een wetenschappelijke manier nagegaan welke woorden effectief door mensen gekend zijn en welke niet. Het onderzoek vond plaats binnen het volledige Nederlandse taalgebied. 

Door het grote aantal respondenten zal dit een blijvend ijkingspunt zijn. De resultaten kunnen onder meer gebruikt worden om de moeilijkheidsgraad van teksten na te gaan. De 600.000 deelnames leveren 40 miljoen gegevens op over 52.000 woorden.

Het taalonderzoek is de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van NTR (Nederlandse publieke omroep), VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).