dinsdag, 4. juni 2013 - 14:50 Update: 03-07-2014 0:57

Zeeuwen en Brabanders krijgen jodium tabletten op de deurmat

Foto van kerncentrale Borssele | BON
Foto: Bon
Borssele

In juni krijgen huishoudens in elf gemeenten in Zeeland en West-Brabant met een of meerdere personen van 40 jaar en jonger een doosje jodiumtabletten thuis bezorgd. Dit meldt de gemeente Middelburg dinsdag.

'Met deze tabletten kunnen inwoners zich beschermen tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een nucleair ongeval', stelt de gemeente. 'De kans op een kernongeval is zeer klein, maar mocht er toch iets gebeuren dan is het belangrijk dat u - naast de overheid - de juiste maatregelen kunt treffen', aldus de gemeente.

De tabletten worden bezorgd in delen van de Zeeuwse gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen en Vlissingen en in delen van de Brabantse gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. De tabletten worden verspreid aan inwoners die binnen een straal van tien kilometer van de kerncentrale Borssele of binnen een straal van twintig kilometer van de kerncentrale Doel wonen.

Goed bewaren
Vanaf 2010 konden inwoners van bovengenoemde gemeenten jodiumtabletten ophalen. Niet iedereen heeft dat gedaan en om te zorgen dat iedereen in de leeftijd van 40 jaar en jonger de tabletten toch in huis heeft, worden ze nu toegestuurd. Huishoudens in het verspreidingsgebied ontvangen de jodiumtabletten met daarbij een brief, folder en handig bewaarzakje. Bewoners wordt geadviseerd om de tabletten en de folder in het bewaarzakje te stoppen en dit op een veilige plek, bijvoorbeeld de meterkast, te bewaren.

Werking jodiumtabletten
Jodiumtabletten (kaliumjodide) bieden bescherming tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of via besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en op termijn schildklierkanker veroorzaken.

Jodiumtabletten zijn nuttig voor kinderen en volwassenen van 40 jaar en jonger. Bij mensen boven de 40 jaar is de kans op het krijgen van schildklierkanker door straling heel klein en wegen de positieve gevolgen van het innemen van een jodiumtablet niet op tegen de mogelijke bijwerkingen. Volwassenen boven de 40 jaar wordt dan ook afgeraden om jodiumtabletten in te nemen.

Onvoldoende tabletten?
Alle huishoudens in het verspreidingsgebied met een of meerdere personen van 40 jaar en jonger krijgen een doosje jodiumtabletten. Een doosje bevat tien tabletten. Op het doosje en in de bijsluiter staat hoeveel tabletten ingenomen dienen te worden per leeftijdscategorie. Als een gezin meer dan tien tabletten nodig heeft, kunnen deze opgehaald worden op het gemeentehuis. Ook inwoners buiten het verspreidingsgebied die graag tabletten in huis willen hebben, kunnen die ophalen bij een van de verspreidende gemeenten.

Let op!
Neem niet op eigen initiatief een jodiumtablet in. Een jodiumtablet heeft uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment wordt ingenomen. Volg hierbij de instructies op van de overheid.