donderdag, 9. mei 2013 - 20:09 Update: 03-07-2014 0:58

Zinderende finale levert AZ vierde dennenappel op

fbf
sport

De dennenappel is voor AZ. De Alkmaarders kunnen extra ruimte vrijmaken in de prijzenkast, om de vierde KNVB beker in de clubhistorie bij te zetten. Tegenstander PSV kwam twee vroege tegentreffers niet te boven: 2-1.

Beide ploegen maakten er een aantrekkelijk duel van en lieten zien de KNVB beker als een hoofdprijs te beschouwen. Al vroeg in de wedstrijd bracht Adam Maher AZ op voorsprong. De behendige middenvelder toonde zijn klasse in wat waarschijnlijk één van zijn laatste duels voor de Alkmaarders zal zijn, slalomde tussen de PSV-verdedigers, en rondde beheerst af.

Toen Jozy Altidore twee minuten later, de wedstrijd was op dat moment slechts een kwartier oud, de score met een geplaatst schot verdubbelde, leek de Eindhovense hoop op de dennenappel gereduceerd tot minieme proporties.

Na een half uur blies Jurgen Locadia die hoop nieuw leven in. De getalenteerde jeugdinternational werkte de bal van dichtbij binnen: 2-1. Hij vertaalde de aanvalsdrang die PSV in die fase tentoonspreidde daarmee in een doelpunt.

Ook in de tweede helft voltrok de finale zich in een hoog tempo. Met kansen over en weer bleef de eindstrijd boeiend. Het gejoel van het publiek richtte zich halverwege het tweede bedrijf op scheidsrechter Björn Kuipers, die weigerde een strafschop te geven voor een vermeende overtreding op Dries Mertens. Even later veerde het PSV-publiek wederom op, toen een hard schot van Mark van Bommel op de handen van doelman Esteban uiteenspatte.

Dertien minuten voor tijd kreeg Locadia de uitgelezen mogelijkheid om zijn doelpuntenproductie te verdubbelen enPSV langszij te brengen, maar van dichtbij wist hij het net niet te vinden. Dick Advocaat besloot in te grijpen en bracht Tim Matavz in het veld als vervanger van Wilfred Bouma. Die alles-of-niets-tactiek leek zijn vruchten af te werpen, toen Matavz aanlegde voor een schot, maar Esteban bracht knap redding. Ook Jeremain Lens had de gelijkmaker in de slotfase op zijn schoen, maar de Oranje-international raakte de paal. Verwoede pogingen van PSV ten spijt, trok AZ de vroeg verkregen voorsprong ook in blessuretijd over de streep. Zo laat Dick Advocaat de Eindhovenaren zonder hoofdprijs achter zich.