maandag, 28. oktober 2013 - 17:20 Update: 03-07-2014 0:50

Zwaarste storm sinds 1990

Foto van boom op auto Amsterdam | BON
Foto: Bon
De Bilt

De eerste herfststorm van 2013, die vandaag Nederland teisterde, was meteen een zeer zware storm. ‘Het was de zwaarste storm sinds 1990’, meldt het KNMI maandag.

Code rood
Het KNMI gaf voor de westelijke helft van het land een code rood Weeralarm, de hoogste code, uit voor zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. In de rest van het land gold een lagere waarschuwing, code geel voor zware windstoten van 75 tot 100 km/uur. 

In de loop van de ochtend trok de wind langs de kust in Noord-Holland en het noordelijk kustgebied aan tot zware storm, windkracht 10. In het Waddengebied werd lokaal windkracht 11 (zeer zware storm) bereikt. Op het KNMI-weerstation Vlieland is een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 104 km/u (29 m/s). Dat is het hoogste uurgemiddelde van de windsnelheid in ons land sinds 1990. 

In het Waddengebied zijn volgens voorlopige gegevens windstoten gemeten van 140 tot 150 km/uur. Vlieland registreerde de hoogste windstoot van 152 km/uur. De storm, die maar kort duurde, bereikte rond het middaguur zijn hoogtepunt waarna de wind in de middag van het zuidwesten uit snel afnam.

Oorzaak van de storm was een sterk uitdiepende depressie die vanuit Engeland over het midden van de Noordzee naar Zuid-Scandinavië trok. Het westen van Europa kwam daardoor in het gebied te liggen met de hoogste windsnelheden. 


De vorige zware storm met een uurgemiddelde van windkracht 10 was op 18 januari 2007. In de afgelopen ruim honderd jaar telde ons land 59 zware stormen met op een meetpunt langs de kust een uurgemiddelde windsnelheid van minstens windkracht 10. 

Foto:Dode Herengracht
Een vrouw die maandag op de Herengracht liep werd getroffen door een boom die omwaaide en daarbij ook een auto vernielde. De hulpdiensten konden niets meer voor de vrouw betekenen, zij overleed ter plaatse. Ook een man werd door de boom geraakt, hij is met een hoofdwond naar het ziekenhuis overgebracht.

 
Provincie:
Tag(s):