donderdag, 3. april 2014 - 20:10 Update: 03-07-2014 0:38

1230 banen weg bij Philip Morris

foto van Philip Morris | EHF
Foto: EHF
Bergen op Zoom

Philip Morris heeft vrijdagochtend bekend gemaakt de fabriek in Bergen op Zoom per 1 oktober bijna geheel te sluiten.

“Van de1370 werknemers verliezen 1230 hun baan, slechts 140 man blijft over”, reageert vakbondsbestuurder Je4t Grimbergen emotioneel. “Daar komen de banen die verloren gaan bij de toeleveringsbedrijven DHL, GOM en Facilicom nog bij. Naar schatting zijn dat er nog eens vierhonderd.”

Wat overblijft van Philip Morris in Bergen op Zoom is het Flevocentrum, het smaakcentrum, en de expanded Tobacco productie (het opblazen van de tabak) en een stukje ondersteunende diensten.
Grimbergen: “Er blijft in feite geen productielocatie meer over.”

De productie zal worden gerealloceerd binnen de verschillende andere Europese vestigingen van Philip Morris. Grimbergen:” Het is een keiharde, kille sanering. Zonder oog voor de grote sociale gevolgen. En dit terwijl de fabriek winstgevend is.”

Vechten voor werkgelegenheid
FNV Bondgenoten legt zich niet zomaar neer bij de sluiting. “De bonden, maar ook de provincie en Den Haag moeten er alles aan doen om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. De Nederlandse politiek heeft hierin een verantwoordelijkheid. Ze faciliteren de multinationals, via subsidies voor research en innovatie, maar doen niks om de werkgelegenheid te beschermen. Zoals andere EU landen wel doen.”

FNV Bondgenoten is teleurgesteld in de Nederlandse directie van Philip Morris. Grimbergen: “Er is ons niets gebleken dat de directie ook maar enigszins heeft geknokt om de werkgelegenheid in Nederland te behouden. Wij vragen ons af of zij überhaupt iets te zeggen hebben gehad.”