dinsdag, 18. november 2014 - 8:14 Update: 18-11-2014 11:10

20 miljoen euro voor het sectorplan openbaar vervoer

20 miljoen euro voor het sectorplan openbaar vervoer
Foto: Archief FBF
Den Haag

Er komt in totaal bijna 20 miljoen euro beschikbaar voor het sectorplan in het openbaar vervoer. Minister Asscher betaalt daarvan 7 miljoen euro, de rest van het bedrag is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de vervoerssector.

Het geld is bestemd voor onder meer  extra leerwerkplekken voor jongeren en het vitaal houden van  werknemers. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat donderdag tijdens een werkbezoek aan de RET en de NS in Rotterdam bekend gemaakt.

Vergrijzing

In de openbaar vervoersbedrijven - stadsvervoer, streekvervoer en spoor – werken 58 duizend mensen. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Als er nu geen maatregelen worden getroffen zal het tekort aan goed gekwalificeerde mensen oplopen, doordat een grote groep straks met pensioen gaat. Zo komen er 245 extra leerwerkplekken voor jongeren in het stads- en streekvervoer en worden 7600 buschauffeurs, tram- en metrobestuurders geschoold om hun beroep zo gezond, vitaal en goed mogelijk uit te kunnen oefenen.

150 miljoen euro beschikbaar

Minister Asscher roept in de voortgangsrapportage die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd, werkgevers en werknemers op met goede plannen te komen. Er is 150 miljoen euro beschikbaar voor deze plannen met  Brug-WW. Die moeten ervoor zorgen dat met ontslag bedreigde werknemers of mensen vanuit een WW-uitkering omgeschoold en aan de slag kunnen in beroepen waar tekorten zijn. Werkzoekenden krijgen dan voor de uren dat ze werken salaris en voor de uren waarin wordt omgeschoold WW. De scholing zelf wordt voor de helft uit het sectorplan betaald, waar de werkgevers en werknemers aan meedoen.

Categorie:
Provincie: