zondag, 31. augustus 2014 - 17:50

20.078 kilo afval van Noordzeestrand verwijderd

20.078 kilo afval van Noordzeestrand verwijderd
Foto: Archief EHF
Zandvoort

In de maand augustus heeft Stichting De Noordzee samen met 1.479 vrijwilligers het hele Noordzeestrand afvalvrij gemaakt. In totaal is er tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 20.078 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald, ruim drie keer zoveel als tijdens de voorgaande editie. Vorig jaar namen er 563 vrijwilligers deel aan de opruimactie.

Het gevonden afval bestaat voor het grootste deel uit vistouwen en -netten, ballonnen met sierlinten en kleine stukjes plastic. Daarnaast is er een grote toename in de hoeveelheid doppen van plastic flessen waargenomen.

Er zijn tijdens de tour duizenden doppen verzameld voor een kunstproject. Op toeristische stranden werden vooral veel drank- en snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en plastic tassen gevonden. Op niet-toeristische stranden vormden items uit de scheepvaart, zoals houten pallets, jerrycans, schoonmaakmiddelen en paraffine, het grootste deel van het afval.

Ook werden er vreemde afvalitems gevonden, zoals WC-borstels, wattenstaafjes en tandenborstels. Twee keer vonden vrijwilligers flessenpost uit Engeland in een plastic fles op het strand. 

Provincie:
Tag(s):