woensdag, 25. juni 2014 - 9:55 Update: 03-07-2014 0:34

2014 op koers voor warmste jaar ooit gemeten

Foto van strand | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
De Bilt

Na de eerste zes maanden ligt 2014 op schema om het warmste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1901.

Het afgelopen jaar was zeer warm met een gemiddelde temperatuur  van twee graden boven normaal. Dit schrijft weeronline.nl woensdag.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 10,1 graden tegenover 8,1 graden normaal. Om dit jaar een wartmterecord te halen hoeft het tweede deel  van het jaar slechts een halve graad boven normaal te liggen.

Tot nu toe was 2006 het warmste jaar. Toen lag de gemiddelde temperatuur na zes maanden rond het gemiddelde, maar was de tweede helft van dat jaar uitzonderlijk warm. De zomer van 2006 telde maar liefst 37 zomerse dagen, waarvan 13 tropische dagen.

De komtst van ee El Nino zou een grote bijdrage kunnen leveren aan een mogelijk recordwarm jaar. El Niño is een periode waarin bovengemiddeld warm water te vinden is op de Stille Oceaan. Diverse natte gebieden krijgen daardoor met droogte te maken, droge gebieden worden nat en ook worden wereldwijd bovengemiddeld hoge temperaturen verwacht. Hoewel er geen directe verbanden zijn aangetoond tussen El Niño en het weer in Nederland,  heeft indirect een toename in de wereldwijde temperatuur wel gevolgen voor de gemiddelde temperatuur in Nederland.

Provincie:
Tag(s):