maandag, 8. december 2014 - 9:43 Update: 08-12-2014 11:52

2014 wordt jaar van de meeste treinstoringen

2014 jaar met de meeste treinstoringen
Foto: Archief EHF
Utrecht

Uit gegevens die de site rijdendetreinen.nl heeft verzameld, blijkt dat het aantal treinstoringen sinds 2011 elk jaar fors toeneemt.

Zoals het er nu naar uitziet, lijkt 2014 een nieuw dieptepunt te worden. Dit schrijft het AD maandag. Oorzaken van de treinstoringen zijn defecten aan de wissels, seinen en treinen.

In 2011 telde de website rijdendetreinen.nl in totaal 1846 treinstoringen. Alle trajecten en mogelijke oorzaken worden dan meegerekend. Tot nu toe staat de teller voor 2014 op 2285 storingen, maar de decembermaand duurt nog ruim 3 weken en deze maand telt gewoonlijk enkele tot soms wel tientallen problemen per dag op het spoor. Het kan bijna niet anders of 2014 springt er tussenuit voor wat betreft het aantal treinstoringen.

Bijna de helft van deze storingen komt door technische zaken. Ruim een op de tien treinstoringen wordt veroorzaakt door aanrijdingen met personen. Vaak gaat het dan om zelfdoding.

Logischerwijs heeft het grootste station en belangrijkste knooppunt Utrecht Centraal de meeste storingen, maar opmerkelijk is ook dat veel trajecten van en naar Schiphol regelmatig problemen geven. Het merendeel van alle storingen duurt tussen de 0 en 2 uur, maar ook langere periodes komen regelmatig voor.

Volgens het AD zijn de cijfers gebaseerd op storingberichten per traject die door de NS worden gepubliceerd. Ze worden dus niet berekend op basis van het aantal vertraagde of geannuleerde treinen, dat veel hoger kan uitpakken.

Categorie:
Tag(s):