dinsdag, 2. september 2014 - 10:00 Update: 02-09-2014 10:38

Aantal meldingen over discriminatie nu al verdubbeld

Amsterdam

Uit een inventarisatie onder antidiscriminatie-instellingen in het land blijkt dat het aantal meldingen over discriminatie op grond van ras nu al verdubbeld is in vergelijking met vorig jaar.

Belangrijkste oorzaak hiervoor is de Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders. Het Meldpunt Dricriminatie Regio Amsterdam heeft de inventarisatie gepubliceerd. Dit schrijft de Telegraaf dinsdag.

Amsterdam is koploper met 1562 meldingen van mensen die zich gediscrimineerd voelen. Inmiddels het aantal klachten over discriminatie al verdubbeld ten opzichte van 2013. Vorig jaar kwamen er in totaal 3143 klachten binnen. Nu kreeg het meldpunt in de eerste 8 manden van 2014 al 6285  klachten binnen over beledigingen of ongelijk behandelen op basis van afkomst of huidskleur. 

De belangrijkste oorzaak van de enorme toename is de massale aangifte tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege zijn omstreden 'minder-minder-toespraak ' na de Europese verkiezingen in maart 2014. een deel van de klachten hierover kwam van autochtone Nederlanders.

Er komen nog wel klachten binnen over Zwarte Piet, maar het aantal klachten blijft beperkt tot landelijk een tot twee klachten per maand. Een woordvoerster van het Amsterdamse meldpunt laat weten dat daarbij opvalt dat dit meer in het westen van het land speelt dan elders.

Provincie:
Tag(s):