vrijdag, 11. april 2014 - 8:22 Update: 03-07-2014 0:38

Aantal plofkraken neemt fors af

foto van ramkraak | fbf
Foto: fbf
Den Haag

In de eerste drie maanden van 2014 zijn 6 ram- of plofkraken gepleegd.

In 2013 waren dat er over het hele jaar nog 129. Die daling is het resultaat van de samenwerking van de politie met de banken en het Openbaar Ministerie. Daarnaast leidde het landelijk delen van onderzoeksinformatie en sporen tot aanhoudingen.

Omdat het aantal ram- en plofkraken sterk steeg en ook het geweld hierbij toenam pakt de politie deze vorm van criminaliteit sinds eind 2012 landelijk aan. Hierin wordt nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie, het NFI en de Nederlandse Vereniging van Banken. In 2013 werden twee landelijke actiedagen gehouden waarbij in totaal 65 aanhoudingen verricht. Hierbij werden ook diverse wapens en materiaal voor het plegen van ram- en plofkraken in beslag genomen.

Sinds de eerste actiedag op 10 juni 2013 zag de politie al een afname van het aantal ram- en plofkraken. Na de twee actiedag van 8 oktober 2013, zette die daling zich voort.

Goede samenwerking loont
Jannine van den Berg, lid korpsleiding: “De aanpak van ram- en plofkraken en de bijbehorende resultaten is een prachtig voorbeeld dat goede samenwerking loont. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft verschillende veiligheidsmaatregelen genomen om de beveiliging van geldautomaten te verbeteren. Het Openbaar Ministerie eiste zwaardere straffen en de politie bundelde middelen, mensen en kennis. Dit is een goed voorbeeld van de meerwaarde van de politie als één korps. We kunnen sneller schakelen tussen de eenheden, maar ook met onze partners.”

Criminelen zitten vast
Een van de succesfactoren van de aanpak van ram- en plofkraken was het landelijk delen van sporen van diverse onderzoeken. Dit resulteerde in diverse hits in het land. Zo gebeurde het dat een verdachte die voor een heel ander feit was aangehouden, ineens in beeld kwam in een onderzoek naar een plofkraak in een ander deel van het land.
Jannine van den Berg: “Het feit dat er dit jaar zo weinig ram- en plofkraken zijn gepleegd op geldautomaten, is ook te danken aan het feit dat een flink aantal van de criminelen die zich hiermee bezig houdt, vastzit. Overigens houden wij scherp in de gaten of we een plotselinge stijging zien binnen andere delicten, dat is vooralsnog niet het geval.”