dinsdag, 4. maart 2014 - 8:45 Update: 03-07-2014 0:41

Aantal vragen voor hulp aan arme Nederlandse kinderen sterk toegenomen

Foto van spelende kinderen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het aantal gezinnen dat een beroep doet op Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds, stijgt enorm, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Het gaat dan om het betalen van de contributie van een sportclub, een schoolreisje, een computer of een fiets.

Met giften of sponsorgelden kunnen deze particuliere organisaties kinderen in armoede helpen, zodat zij niet in een sociaal isolement raken. De krant schrijft dat de drie organsaties hebben aangegeven dat het aantal aanvragen voor hulp vorig jaar en in de eerste drie maanden van dit jaar enorm is toegenomen. In sommige plaatsen is het aantal aanvragen zelfs verdubbeld.

De toename van het aantal aanvragen komt vooral van 'nieuwe armen', zoals zzp'ers en ontslagen werknemers, zo laat de Volkskrant weten. In Nederland moeten zo'n 384 duizend kinderen opgroeien in een gezin dat op of onder het bestaansminimum leeft, 100 duizend meer dan vijf jaar geleden. Doordat ouders het financieel heel moeilijk hebben, kan ruim dertig procent van deze kinderen niet meedoen met activiteiten op of buiten school.  Wenda Buining van Stichting Leergeld in Amersfoort zegt in de krant: 'Veel mensen weten niet hoe schrijnend de situatie van veel kinderen in Nederland is.'