woensdag, 9. juli 2014 - 11:04 Update: 10-07-2014 8:32

Abvakabo FNV: 'Zwarte dag voor de zorg'

zorg, Abvakabo FNV, medisch
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Een zwarte dag voor de zorg. Dat zegt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV, nu de Eerste Kamer er mee heeft ingestemd dat gemeenten er zorgtaken bij krijgen.

Corrie van Brenk: ,,Het is onbegrijpelijk en triest dat de senatoren niet luisteren naar alle kritiek van medewerkers in de zorg, de Raad van State, het SCP, de OESO etc. De verschuiving van zorgtaken naar gemeenten gaat te snel en onzorgvuldig. We kunnen het niet laten gebeuren dat tienduizenden zorgmedewerkers hun werk verliezen en dat ouderen, zieken en gehandicapten aan hun lot worden overgelaten."

Aanbesteding
Door de WMO zullen gemeenten vanaf 2015 grote delen van de ouderen- en gehandicaptenzorg aanbesteden. Zorgmedewerkers en hun cliënten zitten hierdoor in grote onzekerheid. Van Brenk: ,, Het is voor de medewerkers in de zorg een ramp als niet in de wet wordt geregeld dat zij op een eerlijke manier worden overgenomen bij nieuwe aanbestedingen. Als het niet lukt om dat in de wet te regelen, dan moeten we dat in de cao regelen."

Het geld dat naar gemeenten gaat voor zorg, moet ook daaraan worden besteed. De vakbond gaat er druk op zetten dat dat ook echt gaat gebeuren. “Geld voor zorg, moet naar zorg. Het kan niet zo zijn dat gemeenten dat geld aan iets anders uitgeven.”

Tot het uiterste
Het kabinet bezuinigt 3000 miljoen op de zorg. De FNV blijft tot het uiterste gaan om de zorg in Nederland te redden. Van Brenk: ,,We hebben de bezuinigingen in de WMO met onze acties iets afgezwakt. Ik ben ook echt enorm trots op al die mensen die opkomen voor de zorg. Maar de ingreep in de zorg is nog steeds gigantisch. Daarom gaan we door met onze zorgpetitie en we roepen iedereen op die te ondertekenen. Want iedereen in Nederland gaat merken dat het helemaal mis dreigt te gaan in de zorg: zorgmedewerkers, mensen die afhankelijk zijn van zorg, hun vrienden en familieleden. De petitie is een opmaat naar een mogelijk referendum."

Categorie:
Provincie: