woensdag, 28. mei 2014 - 9:21 Update: 03-07-2014 0:35

Accijnsverhoging heeft geen grenseffecten

Foto van tanken auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De omstreden accijnsverhoging voor diesel en lpg van begin dit jaar wordt niet teruggedraaid.

De pomphouders in de grensstreek en de oppositie hadden in de Tweede Kamer hierom gevraagd. De verhoging zou er volgens hen toe hebben geleid dat er massaal over de grens wordt getankt en de ondernemers veel omzet verliezen. Maar volgens betrouwbare bronnen in Den Haag heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën niet kunnen achterhalen of er door die verhoging  in de grensstreek minder wordt getankt, waardoor de accijnsopbrengsten dalen, zo melden de Volkskrant en de NOS woensdag.

Op aanvraag van Wiebes heeft de Belastingdienst onderzoek gedaan. Maar zowel de benzineproducenten als de Belastingdienst kunnen niet met zekerheid vaststellen of de accijnsverhoging van begin dit jaar grenseffecten heeft gehad. Dit staat te lezen in een brief van Wiebes aan de Tweede Kamer, zo meldt de Volkskrant.

De oppositie is ervan overtuigd dat Nederlanders door de accijnsverhoging over de grens in Duitsland en België gaan tanken. Benzine en diesel zijn daar goedkoper door lagere belastingen. Omdat daar ook alcohol en tabak goedkoper zijn, eveneens door lagere accijnzen, en de tankende automobilisten dat voordeel combineren met de voordeliger brandstof, loopt de schatkist volgens auto-organisatie Bovag circa 1,3 miljard euro mis.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt eist naar aanleiding van het besluit met spoed informatie van het kabinet.  Op Twitter laat Omtzigt weten: 'CDA wil met spoed informatie, echte verkoopcijfers grensregio, reële accijnsopbrengsten,brief en debat met Wiebes over accijnzen.' Hij noemt het bericht dat de accijnsverhoging geen grenseffecten zou hebben 'ultiem randstaddenken'.