donderdag, 24. april 2014 - 15:07 Update: 03-07-2014 0:37

Achttien jaar cel voor gevangenismoord in Nieuwegein

Foto van celdeur met bewaarder | EHF
Foto: EHF
Nieuwegein

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 31-jarige man uit Hoorn tot een gevangenisstraf van achttien jaar voor de moord op een medegedetineerde in de PI in Nieuwegein. De man wordt ook veroordeeld voor de zware mishandeling van een medegedetineerde in het huis van bewaring in Zwaag.

Zware mishandeling in Zwaag
Op 25 augustus 2012 vond in het huis van bewaring in Zwaag een steekpartij plaats. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte een medegedetineerde in de rug heeft gestoken, waardoor het slachtoffer een klaplong opliep. Volgens de rechtbank is er sprake van zware mishandeling.

Moord in Nieuwegein
Op 30 juli 2013 was verdachte opnieuw betrokken bij een steekpartij toen hij gedetineerd zat in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein. Het slachtoffer en de verdachte hadden eind van de middag onenigheid, waarbij de verdachte door het latere slachtoffer werd geslagen. Verdachte heeft een mes gepakt en heeft dat bij zich gehouden. Begin van de avond heeft hij de medegedetineerde bij de keuken doodgestoken.

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van achttien jaar passend en geboden. Mede gelet op het omvangrijke strafblad van verdachte, acht de rechtbank de kans op herhaling groot. Verdachte weigert mee te werken aan onderzoek naar zijn geestvermogens. Hierdoor hebben deskundigen niet kunnen vaststellen of er sprake is van een stoornis. Dit alles maakt dat een vrijheidsbenemende straf van aanmerkelijke duur wordt opgelegd.

Provincie: