vrijdag, 24. oktober 2014 - 12:42 Update: 24-10-2014 20:03

Agent veroordeeld voor poging doodslag

Foto van politieauto zwaailicht donker | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Duiven

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 56-jarige politieman uit Dinxperlo veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur met een proeftijd van één jaar. Daarnaast moet hij schadevergoeding betalen aan het slachtoffer ter hoogte van € 2.567,75.

Poging doodslag

De politieman heeft zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag door met zijn vuurwapen meerdere keren op een auto te schieten waarvan hij wist dat er drie inzittenden in zaten. Een en ander gebeurde na een wilde achtervolging en op het moment dat de klemgereden auto op het terrein van de AVR in Duiven weer wilde wegrijden.

Geen aanleiding om vuurwapen te gebruiken

De rechtbank heeft geoordeeld dat geen aanleiding bestond om op grond van de Ambtsinstructie een vuurwapen ter hand te nemen of te gebruiken. Daarnaast is niet vast komen te staan en niet aannemelijk geworden dat er sprake is geweest van een veronderstelde noodweer(exces) situatie.

Straf gelijk aan eis officier van justitie

Bij de strafoplegging, waarbij niet is afgeweken van de eis van de officier van justitie, heeft de rechtbank onder meer rekening gehouden met het gegeven dat de politieagent al een zware straf ondergaat doordat hij zich publiekelijk dient te verantwoorden in de rechtszaal en dat de man door zijn werk in deze situatie terecht is gekomen waarin hij ten onrechte heeft gemeend te mogen schieten. 

Provincie: