zondag, 13. april 2014 - 19:38 Update: 03-07-2014 0:38

Ajax nog geen kampioen

Foto van Ajax keeper | Archief EHF

(ELF-Voetbal) Ajax heeft zijn plicht gedaan door Henk Fräser zijn eerste nederlaag als hoofdtrainer van ADO Den Haag te bezorgen: 3-2. Feyenoord stelde het kampioensfeestje van de Amsterdammers echter uit. Met nog twee speelrondes te gaan kan de titel in theorie enkel nog op doelsaldo worden misgelopen en dus moet op zondag 27 april (14:30 uur) op bezoek bij Heracles Almelo een punt worden gepakt.

Frank de Boer kon geschiedenis schrijven door als eerste hoofdtrainer van Ajax vier keer op rij het landskampioenschap in de wacht te slepen. Enkel Guus Hiddink (zes), Rinus Michels en Louis van Gaal (beiden vier) wonnen de Nederlandse titel vaker. Vereiste was dat de Amsterdammers minimaal één punt meer dan Feyenoord moesten behalen in de 32e speelronde van de Eredivisie. Feyenoord bracht een bezoek aan PSV, op hetzelfde tijdstip als het thuisduel van Ajax met ADO Den Haag.

Ajax drukte in de beginfase op de verdediging van ADO Den Haag, maar echt gevaarlijk werden de Amsterdammers niet. Na tien minuten was Bojan Krkic dicht bij de 1-0, maar de FC Barcelona-huurling zag zijn afstandsknal gekeerd worden door doelman Gino Coutinho. Bojan vormde sowieso een plaag voor de Haagse verdediging. Een klein kwartier voor rust kon Coutinho een één-op-één met de Spanjaard nog maar net in zijn voordeel beslechten.

Toch kwam Ajax aan de leiding. Een vrije trap van Lasse Schöne werd verlengd door Christian Poulsen, buiten het bereik van Coutinho: 1-0. Het betrof zijn eerste doelpunt van het seizoen. Lang kon Ajax echter niet genieten van de voorsprong. Eén minuut later was daar een eigen doelpunt van Stefano Denswil, die op onbegrijpelijke wijze een voorzet van Aaron Meijers achter doelman Jasper Cillessen werkte. Zo vielen er in één minuut twee doelpunten te aanschouwen in Amsterdam.

Een optreden van Peter Beense hield de supporters van Ajax warm tijdens de tijdelijke onderbreking. Voorlopig zag het er niet naar uit dat Ajax vandaag de landstitel zou vieren. In de tweede helft kwamen de hoofdstedelingen wel weer op voorsprong. Davy Klaassen ramde de bal in de korte hoek voorbij Coutinho: 2-1. Tom Beugelsdijk was de middenvelder helemaal kwijt. Eerder in de wedstrijd moest Coutinho ook al redding brengen op een inzet van Klaassen. ADO Den Haag leek af te stevenen op de eerste nederlaag onder het bewind van Fräser. Of zat er nog een stunt in?

Nee, een stunt zat er niet in. Een klein kwartier voor tijd gooide Thulani Serero de wedstrijd op slot na een fraaie assist van Poulsen. De 3-2 in de slotminuut kwam vervolgens te laat om het duel nog echt spannend te maken. Ajax deed vandaag zijn plicht, alleen is het nog geen kampioen. Feyenoord won met 0-2 op bezoek bij PSV. Met nog twee speelrondes te gaan is Ajax nu echter niet meer afhankelijk van resultaten in andere duels. In speelronde 33 is een punt genoeg voor de titel.