donderdag, 27. maart 2014 - 23:34 Update: 03-07-2014 0:39

Ajax pakt bekerfinale in Alkmaar

Foto van Ajax keeper | Archief EHF
Alkmaar

(Elf Voetbal) Ajax heeft vanavond ten koste van AZ de finale van de beker bereikt. In Alkmaar werd het 0-1 in het voordeel van de Amsterdammers. Op 20 april zullen zij het in De Kuip opnemen tegen PEC Zwolle, dat gisteren met 2-1 te sterk was voor NEC Nijmegen.

Kenneth Vermeer stond vanavond in het Amsterdamse doel en deed het naar behoren. Na een klein half uur werd zijn collega Esteban echt aan het werk gezet. Lasse Schöne zette Daley Blind vrij voor de doelman, maar de Costa-Ricaan wist zijn inzet knap te keren. Enkele minuten later kreeg Joel Veltman een gele kaart wegens een overtreding op Roy Beerens. Zijn bon was nog maar net uitgeschreven of hij kreeg opnieuw een gele prent van scheidsrechter Pol van Boekel. Ajax moest met tien man verder en kreeg bovendien een penalty tegen. Johannsson ging achter de bal staan, maar Vermeer pakte de strafschop op een fraaie manier. Pal voor rust trof Johannsson wel doel, maar dat feestje ging, overigens terecht, niet door wegens buitenspel van Beerens.

Het tweede bedrijf was enkele minuten onderweg toen ook AZ met tien man verder moest. AZ-verdediger Johansson trok De Sa neer en ook hij kreeg zijn tweede gele kaart. Ajax profiteerde direct via Lasse Schone, die een vrije trap met veel gevoel tegen de touwen joeg. Met tien tegen tien ging AZ op jacht naar de gelijkmaker, maar Vermeer wist een hard schot van Gudmundsson knap te keren. Direct daarna kreeg AZ wederom een kans via Elm, maar de Zweed kopte voorlangs. In de slotfase was het wederom Vermeer die een hoofdrol vertolkte, want een harde vrije trap van Gudelj werd wederom knap tegengehouden.