zondag, 19. oktober 2014 - 10:14 Update: 19-10-2014 10:17

Ajax weet opgelopen achterstand tegen FC Twente weg te werken

Arnhem

(Elfvoetbal-BlikopNieuws) FC Twente begon sterk, maar liet Ajax terugkomen in de wedstrijd. Zo is de topper die zaterdagavond in de Grolsch Veste op het programma stond samen te vatten: 1-1. Jesus Corona opende de score, iets wat Kolbeinn Sigthorsson in het tweede bedrijf eveneens deed.

FC Twente schoot ziedend uit de startblokken. Er werd vol druk gezet op de achterhoede van Ajax. De Amsterdammers kwamen er niet uit. Enkele kleine kansjes waren de Tukkers toebedeeld, een doelpunt volgde niet. Tot aan de zestiende minuut. Kamohelo Mokotjo stuurde de op snelheid zijnde Corona weg. Hij passeerde Thulani Serero en schoot raak in de verre hoek: 1-0. In de eerste helften van de voorgaande wedstrijden van dit seizoen had Ajax als enige Eredivisionist louter clean sheets behaald.

De pressie van FC Twente stopte vervolgens. Ajax mocht gaan voetballen en deed dit zo nu en dan aardig. Grote kansen waren er echter niet te zien. FC Twente zocht met een terechte 1- 0 voorsprong de kleedkamers op, de kleedkamers waar Corona in de rust zou achterblijven met een beenblessure na een ongelukkige botsing. Over de aard van de kwetsuur bestaat vooralsnog geen duidelijkheid.

Het tweede bedrijf opende met een huzarenstukje van Lasse Schöne. De vrije trap van de Deen kwam bovenop de lat. Nick Marsman had werkelijk geen idee. De wedstrijd was geen feest om naar te kijken. Ajax had totaal geen macht om voetballend iets op te zetten en FC Twente leek het voorlopig wel goed te vinden. Ajax probeerde de corner kort. Via Ricardo Kishna komt de bal toch voor, maar niemand kon er echt goed bij. De uitbraak van FC Twente werd daarna snel gesmoord.

Toch kwam Ajax terug in de wedstrijd. Twintig minuten voor tijd was het niemand minder dan Sigthórsson, die in de eerste helft slechts 16,7 procent van zijn duels won, die de gelijkmaker op het scorebord zette. Hij faalde niet oog-in-oog met Marsman: 1-1. Sigthorsson maakte vier van de laatste vijf goals van Ajax. In de daaropvolgende fase was Ajax de bovenliggende partij. De paal en lat werden geraakt. Bovendien doken de landskampioenen steeds vaker voor het doel van Marsman op.

De slotfase liep over van de spanning. Ajax en FC Twente probeerden om en om gevaarlijk te worden. Ajax was daarbij de ploeg met de meeste drang naar voren. In de spits was Milik zoekende. Drie minuten voor het einde belandde een snelle uitval bij Luc Castaignos, die voorlangs schoot. Net als Corona hield ook Hakim Ziyech pijnklachten over aan de confrontatie in Enschede. Een aanpassing van de tussenstand werd in de resterende minuten niet meer aangebracht. Het bleef 1-1, waardoor FC Twente haar ongeslagen status behield. Als enige Eredivisionist verloor het nog niet.