vrijdag, 21. november 2014 - 13:56 Update: 21-11-2014 20:47

Amsterdamse antiquair die boek 'Mein Kampf' aanbood is niet strafbaar

Antiquair niet vervolgd voor verkoop verboden 'Mein Kampf'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De antiquair in Amsterdam, die het boek Mein Kampf te koop aanbood, is niet strafbaar. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag bepaald.

‘Een veroordeling van deze eigenaar van The Totalitarian Art Gallery zou indruisen tegen artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat de uitingsvrijheid waarborgt’, stelt de rechtbank.

Het is in Nederland strafbaar een voorwerp ter verspreiding voorhanden te hebben dat voor een specifieke groep mensen beledigend is, aanzet tot haat en discriminatie en/of tot gewelddadig optreden. Het is in beginsel dus strafbaar dit boek, anders dan voor zakelijke berichtgeving, ter verspreiding in voorraad te hebben.

Een veroordeling van de antiquair zou echter niet verenigbaar met Europees Recht. Artikel 10 van het EVRM vereist namelijk dat een veroordeling noodzakelijk moet zijn ter bescherming van mensen tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat wegens hun ras en/of godsdienst. ‘Dat is hier niet het geval’, aldus het oordeel van de rechtbank.

Provincie: