vrijdag, 13. juni 2014 - 14:06 Update: 03-07-2014 0:34

Asielzoeker heeft veel vaker diabetes

Foto van asielzoekerscentrum AZC | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Asielzoekers en vluchtelingen hebben een hoger risico op ongunstige zwangerschapsuitkomsten, bepaalde chronische ziekten en psychische problemen dan andere inwoners van Nederland. Dit heeft het AMC bekendgemaakt.

Diabetes
Volwassen asielzoekers blijken verder een twee keer zo hoog risico op diabetes te hebben als gemiddeld in Nederland.

De verhoogde risico’s hebben te maken met hun achtergrond en omstandigheden in het gastland. Dat blijkt vrijdag uit het proefschrift van AMC-onderzoeker Goosen.

Abortus
Zij keek naar verschillende gezondheidsaspecten en zag problemen op drie gebieden. Zo komen bij asielzoekers tienerzwangerschappen relatief vaak voor en kiezen vrouwen die kort na aankomst in Nederland zwanger worden vaker dan andere vrouwen in Nederland voor een abortus.

Ook moedersterfte en ernstige complicaties tijdens de zwangerschap treden vaker op. Goosen pleit ervoor om hun kennis over (seksuele) gezondheid te vergroten en de interculturele competenties van zorgverleners te verbeteren. Ook raadt ze aan vóór de zwangerschap gezondheidsproblemen op te sporen als bloedarmoede, infectieziekten en psychische problemen.

Daarnaast signaleert de promovenda dat kinderen die frequent worden overgeplaatst vaker kampen met psychische of gedragsproblemen. Dat geldt ook voor kinderen van moeders die geweld hebben meegemaakt of PTSS of een depressie hebben.

Het is dan ook van belang om het aantal verhuizingen te beperken, asielaanvragen snel af te handelen, gezinnen spoedig te herenigen en psychische problemen in gezinnen vroeg te signaleren.

Goosen beveelt aan om hen meer mogelijkheden te bieden actief te zijn en gezond te eten, ook tijdens hun verblijf in asielzoekerscentra. Dat geldt vooral voor gezinnen met kinderen.

Categorie: