woensdag, 23. april 2014 - 13:29 Update: 03-07-2014 0:37

Autobezitter heeft weinig inzicht in kosten

Foto van auto euro | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Bijna geen enkele autobezitter heeft precies in beeld wat hij per jaar kwijt is aan autokosten. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van ANWB en BNR.

Het grootste deel van de autobezitters - bijna 86 procent - weet niet precies wat hij per jaar kwijt is aan autokosten. Voor driekwart is echter wel duidelijk dat de kosten steeds hoger worden.

Vooral brandstof (bijna 83 procent) en belastingen (bijna 68 procent) worden te hoog gevonden. Ook de parkeerkosten worden door de meerderheid (ruim 52 procent) als te hoog ervaren.

Van de brandstofkosten zijn de meesten zich zeer bewust. Driekwart probeert dan ook zo zuinig mogelijk te rijden en zoekt de goedkoopste tankstations op. Een derde van de ondervraagden heeft de auto het afgelopen jaar uit kosten oogpunt vaker laten staan.

Belasting zwaar onderschat
Van de andere kostenposten zijn ze zich veel minder bewust. Peter Mulder, directeur van onderzoeksbureau Intomart GfK: "Het aantal kostenposten van de auto wordt gruwelijk onderschat. Kosten waar mensen heel weinig vat op hebben, en waar mensen vaak ook geen idee hebben wat ze betalen, zijn bijvoorbeeld afschrijvingen. Maar de allergrootste kostenposten die mensen met de factor vier onderschatten zijn de autobelastingen. Gemiddeld schatten mensen 53 euro kwijt te zijn per maand aan belasting, maar dat is meer dan 200 euro per maand."

Categorie: