vrijdag, 5. december 2014 - 15:49 Update: 05-12-2014 17:28

Auto's in beslag genomen in onderzoek rijexamenfraude​

Auto's in beslag genomen in onderzoek rijexamenfraude​
Foto: Politie
Rijswijk

De politie nam donderdag 4 december acht auto's in beslag van een rijschoolhouder die wordt verdacht van betrokkenheid bij de eerder gemelde rijexamenfraude bij het CBR.

De recherche van bureau Rijswijk startte in oktober een onderzoek met de aanhouding van een 62-jarige rijexaminator uit Purmerend die werkzaam was bij het CBR. De politie en het OM verdenken hem van grootschalige fraude met rijexamens. Hij wordt ervan verdacht dat hij examenkandidaten, na het aannemen van geld, liet slagen voor hun praktijkexamen waardoor zij in het bezit kwamen van een rijbewijs. Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk meer dan honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald. Naast de rijexaminator is ook een aantal rijschoolhouders aangehouden en als verdachte in het onderzoek gehoord. Vijf rijscholen worden verdacht van betrokkenheid en het onderzoek duurt voort.

Misdaad loont niet

Naast de auto's nam het afpakteam van de politie Eenheid Den Haag in samenwerking met het onderzoeksteam en het OM recentelijk ook enkele woningen en diverse bankrekeningen van verdachten in beslag. Al deze acties richten zich op direct afpakken van crimineel vermogen. Conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Dit past in de aanpak van het OM en de politie om als georganiseerde overheid de criminaliteit een halt toe te roepen. Door criminelen het verdiende geld en de aangeschafte (luxe) goederen af te nemen, wordt duidelijk dat misdaad niet loont. Ook kan het verdiende geld niet opnieuw worden geïnvesteerd in criminele activiteiten.

Provincie:
Blik op 112: