zaterdag, 10. mei 2014 - 23:40 Update: 03-07-2014 0:36

AZ naar finale ondanks nederlaag

(ELF-Voetbal) AZ is doorgedrongen tot de finale van de play-offs voor Europees voetbal. Na de 3-0 overwinning in eigen huis volstond een 1-0 nederlaag in het Abe Lenstra. Vlak na rust maakte Luciano Slageer het enige doelpunt namens SC Heerenveen.

In de eerste helft kon de thuisploeg geen vuist maken. De Alkmaarders bleven daardoor simpel overeind. Het was duidelijk dat topschutter Alfred Finnbogason gemist werd bij SC Heerenveen. Door de 3-0 van woensdag moesten de Friezen na rust gaan stromen. En dat gebeurde ook.

Binnen twee minuten na rust was het raak voor de ploeg van Marco van Basten. Een vrije trap van Ziyech werd in eerste instante weggebokst door Esteban. Het leer kwam echter weer terug in de doelmond. Uiteindelijk kreeg Slagveer de bal voor zijn voeten in de kluts. De aanvaller kon simpel binnentikken: 1-0.

Vervolgens ging Heerenveen op zoek naar een tweede treffer. Het mocht echter niet voor de thuisclub. Ziyech liet onder meer zijn kwaliteiten zien door meerdere medespelers kansen te geven op een doelpunt. Een afmaker als Finnbogason werd echter nodig gemist. Zo miste Rajiv Van La Parra van dichtbij. Hij schoot op de doelman.

In de slotfase kopte Marzo nog over vanuit kansrijke positie. Doordat het 1-0 bleef, werd de ploeg van Dick Advocaat nog echt aan het wankelen gebracht. In de finale strijd AZ nu met FC Groningen voor een Europa League-ticket.