dinsdag, 27. mei 2014 - 12:08 Update: 03-07-2014 0:35

Babys moeten allemaal aan de zonnebril

foto van zonnebril | fbf
Foto: fbf
Utrecht

Het Oogfonds pleit dat ouders hun kleine kinderen wat vaker een zonnebril opzetten.

Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk.

Baby's meest kwetsbaar
Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijden in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril.

Extra opletten!
De schadelijke invloed van UV-straling verschilt per moment en per locatie. UV-straling is het hoogst in de zomer tussen 12 en 15 uur, ook op bewolkte dagen. Hoe dichter bij evenaar, hoe hoger de straling. In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is dus extra oplettendheid nodig!

Tot slot weerkaatst de straling op zand, water en sneeuw. Ook op grote hoogte is de intensiteit hoger. In de bergen, op het water, maar ook op het strand wordt daarom aangeraden de ogen extra te beschermen.

Categorie:
Tag(s):